Idén 13. alkalommal rendezték meg a Tarhonya Fesztivált, ahol a hagyományos étel, a tarhonya elkészítését elevenítették fel. A főzőverseny mellett, amelyre tizennégy csapat nevezett, színes, zenés programok is várták az érdeklődőket. Tudósított a szeged.hu.

A városrész önkormányzati képviselője elmondta a médiumnak, Tápé hagyományos étele volt régen a tarhonya, amikor az emberek gyékényt aratni mentek, mindig ezt vitték magukkal, mert sokáig elállt és a hőség sem volt rossz hatással rá.

Az idei főzőversenyen 14 csapat indult, akik a Tápéi Fúvósok által szolgáltatott muzsika amellett kezdték el a munkát. A képviselő asszony szerint a rendezvény kezdi kinőni a jelenlegi helyét, a a városrész művelődési házának udvarát, így jövőr már lehet, hogy új helyszínt keresnek majd.

A csapatokat helyi családok, egyesületek, munkahelyi közösségek alkották, akiket a tarhonya kedvelése és a főzés szeretete hozott össze. A tarhonya mellé hús is készült, a bográcsokba kakas, csirke, marha, sőt még szarvas is került.

Az egyik nagyobb bogrács mellett 4-5 asszony sürgött, a Tápai Nyárutó Nyugdíjas Egyesület tagjai, akik csirkét készítettek a tarhonya mellé. Mint elmondták a lapnak, évek óta indulnak a megmérettetésen, tavaly második helyet értek el. Idén egy sokak által nem igazán ismert, de Tápén hagyományos csirkés tarhonyát készítették. Elmondásuk szerint ez sokkal kímélőbb étel, mintha zsírosabb húsból készítenék. 


Az érdeklődők azt is megláthatták, hogy is készül kézzel, az igazi házi tarhonya. Ábrahámné és Miklós Pálné elmondta, kemény fizikai munka a tészta elkészítése, amelyhez sok dolog nem kell, csak liszt, tojás és víz. Két kiló tarhonyát a két asszony 1 óra alatt készített el. A munkához csatlakozott Szécsényi Ferencné is, aki elmondta, fiatal lányként nagyon sokszor készített otthon tarhonyát, és gyorsan felidéződtek benne a gyerekkori mozdulatok.

Dél körül készültek el a hagyományos tarhonyás ételek, amelyeket zsűri értékelt. Az első helyezett a Humoros Házasok Csapata lett, a képzeletbeli dobogó második fokára a Táncos Lábú Dalos Pacsirták csapata állhatott fel, míg harmadik helyre a Tata Mama Bt. csapatát hozta ki zsűri.

A rendezvény délután színes programokkal folytatódott. Színpadra lépett a szerbiai Bácsgyulafalva Népi Együttes, a Kartal Nefelejcs Népzenei Együttes, a Nosztalgia Néptáncegyüttes, a Szeged Táncegyüttes senior csoportja, valamint a Tápai Hagyományőrző Egyesület.

Ezt követően Szilágyi Annamária és Gömöri Krisztián operett-musical műsorával szórakoztatta a közönséget, amelyet Rácz Gergő koncertje követett. Az este a Török zenekarral zárult.


szeged.hu

Képforrás

Ambrus

Czeglédi Ambrus Máté

Czeglédi Ambrus Máté vagyok, jelenleg az SZTE TTIK Környezettudományi mester szakos hallgatója. Mindig is érdekelt a sajtó világa, így már egyetemi éveim alatt kipróbálhattam magam karom hivatalos lapjánál, mint cikkíró, később pedig főszerkesztőként. A médiával jelenleg csak hobbiként foglalkozok, de az írásban mindig is örömömet leltem, így kapva-kaptam a lehetőségért, hogy a DailySzeged szerkesztőségébe kerülhessek. Remélem, hogy sokáig a DailySzeged csapatához tartozhatok majd, és cikkeimmel kiegészíthetem a DailySzeged palettáját valami újjal.