Fotók: SzegedMa

Sűrű évadzárásra készül a Szegedi Nemzeti Színház: a teátrum a saját darabok mellett vendégszereplésekkel, fesztiválokkal, és ezek között jótékonysági előadásokkal is készül, jövőre pedig hat új színésszel is bővül a teátrum prózatagozata, közülük öten már be is mutatkoztak.

Májusban két vendégelőadást is tartanak a szegedi színházban: 5-én (péntek) egy, a fogyasztói társadalom problémáit bemutató darabbal legtöbbet külföldön játszó magyar színház, a Proton Színház adja elő Rába Roland Utolsó című darabját, mely egy egy olyan zárt térben játszódik, amelyet a szereplők nem tudnak elhagyni. Rögtön utána 6-án (szombat) a  New York Times által is dicsérettel ileltett Rock the Ballet magyarországi turnéja ér Szegedre. Itt ismert rock- és filmslágerek is felcsendülnek majd - írja a SzegedMa a sajtótájékoztatón elhangzottak alapján.

Jótékonyság és fesztivál

Két jótékonysággal egybekötött eseményt is beharangoztak: az egyik egy, a színházi és cirkuszi előadást ötvöző előadás lesz: Kanadában is kedvelt magyar Recirquel társulat a Cirkusz az éjszakában című darabja mutatkozik be városunkban május 8-án. Itt mindenki két jegyet vesz, egyet magának, egyet pedig jótékonyságból szegény gyerekeknek adnak oda. Az Első Lions Klub A klub tagjai már kétszáz belépőt megvásároltak, a maradék ötvenet pedig reményeik szerint Szeged város közönsége viszi el. Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója hozzátette, nem először vesznek részt jótékonysági akciókban, de eddig elsősorban a bevétellel nyújtottak anyagi segítséget,

most viszont élményt adnak azoknak, akik másképp nem juthatnának hozzá a kultúra értékeihez.

Klasszikus segítségnyújtó akció lesz emellett a Solve Gála május 30-án (kedden), amelyen fellép  Vajda Márta, Horváth Zoltán színészként, több társastáncos, egy egyetemista, valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar egyik tagja, a gálaműsorból befolyó összegből pedig idén is három-öt rászoruló, idős volt színházi dolgozót segítenek.

Május 20-án (szombat) adják át a Dömötör-díjat. Sztáry Erika szervező a tavaly nagykorúvá vált díj idei jelöltjeit még nem tudta bemutatni, személyükről az alapítvány kuratóriuma a jövő héten hoz döntést.

Egy másik nagyszabású rendezvénysorozat is lesz, a Finálé Fesztivál, a színház regionális kamarafesztiválja. „Minden eddiginél gazdagabb programmal készülünk az egy hétig tartó fesztiválra. A környékbeli hagyományos résztvevők – Békéscsaba, Kecskemét, Szabadka színháza – mellett Budapestről és Veszprémből is érkeznek produkciók” – árulta el Gyüdi Sándor. Május 22-én (hétfőn) a tavaly a Theater Fesztiválon már bemutatkozott, a Bodó Viktor rendezte Egy őrült naplója című darabbal kezdődik a hét, amit a Vad Fruttik énekeséről Likó Marcellről szóló Géczi János-regény alapján készült Bunkerrajzoló c. darab követ. A zenekar frontemberét Kékesi Gábor játssza majd.

Ezt követően a szabadkai színház a Picasso kalandjait, a kecskeméti az Acélmagnóliákat, a békéscsabai a Mezítláb a parkban-t hozza el, a szegedi művészek pedig A Zördög címmel három Móricz-írást gyúrnak egybe. A fesztivál a Maladype Színház III. Richárdjával zárul május 28-án, vasárnap.

Új színészek is érkeznek

Öten már bemutatkoztak abból a hat színészből, akikkel a jövő évadban gazdagabb lesz a Szegedi Nemzeti Színház drámatagozata. Molnár Erika a legismertebb közöttük. Ő 1986-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, és azóta a legtöbb hazai színházban játszott már, ez előtt pedig a Miskolci Nemzeti Színház tagja volt, de számos filmben (Szép napok, I Love Budapest, Nincsen nekem vágyam semmi, Dolina) is szerepelt.

Hat színészből már öten bemutatkoztak, akik jövőre Szegeden folytatják pályájukat

Olasz Renátó, Waskovics Andrea és Gyöngyösi Zoltán, akik a Színház- és Filmművészeti Egyetemen idén végeznek, a debreceni Ady-gimnázium dráma tagozata együtt kezdték a pályát, itt is közösen folytatják. Már ők is országosan ismertek, ketten például az HBO tavalyi nagysikerű sorozatának az Aranyéletnek köszönhetően. Olasz Renátó alakította Miklósi Márkot játszotta, a sorozat egyik főszereplőjét, Waskovics Andrea pedig a fiatal Janka volt a 90-es évekből. 

De ahogyan társuk, Gyöngyösi Zoltán, ők is szerepeltek számos város színházában is ezt megelőzően: Színház- és Filmművészeti Egyetem Ódry Színpadán, a Budaörsi Latinovits Színházban, és több fővárosi teátrumban. Figeczky Bence már szerepelt Szegeden a Szabadtérin Valahol Európában 2011-es előadásakor, de ő is lépett már föl az Ódry Színpadon, Radnóti Színház és Budaörsön is korábban.

(via szegedma)