Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Szegedi Tudományegyetem, a bölcsészkar Angol-Amerikai Intézete, valamint az SZTE EHÖK is a Közép-Európai Egyetem (CEU) mellé állt, délután pedig Botka László, Szeged polgármestere is az intézmény bezárása ellen emelte fel a hangját.


Az Orbán-kormány retteg mindentől, ami kritikus, demokratikus és szabad. A CEU ellehetetlenítésével nem csak egy iskolát tesznek tönkre, de a magyar felsőoktatási rendszer függetlenségét is megszégyenítette a Fidesz, és ezt nem tűrhetjük. Álljunk ki közösen a magyar oktatási rendszer szabadságáért és autonómiájáért! - írta Facebook oldalán az MSZP miniszterelnök-jelöltje.


A parlament egyébként ma délután 123 igen szavazat ellenében megszavazta a felsőoktatási törvény módosítását, amely lényegében a CEU megmaradását lehetetleníti el. Amellett, hogy a javaslat parlament elé kerülése is példanélküli, ráadásul kivételes eljárásban is tárgyalták, az ehhez kijelölt határidőket is megszigorították. A most elfogadott módosítás addig nem lép életbe, amíg Áder János, köztársasági elnök alá nem írja azt, illetve ki nem hirdetik.


A CEU-törvény ellen számtalan itthoni és külföldi oktatási intézmény, szervezet, egyetemi oktató, Nobel-díjasok, tudósok fejtették ki aggodalmukat.R%c3%b3zsa2

Seres Rózsa

Mindig is érdekelt a média világa, a középiskola befejezését követően pedig a televíziózás világában is kipróbálhattam magam. Szerkesztő-riporterként leginkább a kulturális témák érdekeltek; miután pedig a bölcsészkarra kerültem, az egyetemi rádió újraindításából is kivettem a részem. Úgy gondolom, hogy a mai világban fontos, hogy a dolgok valódi arcát mutassuk, és törekedni fogok arra, hogy az olvasók továbbra is megbízható forrásként tekintsenek az oldalra.