Menet felfelé. Illusztráció: HVG.hu

Az NMHH Médiatanács egy ideig nem reagált, most azonban megtörte a csendet, és jelezte: nem látja akadályát, hogy a filmügyi kormánybiztos friss cége megvásárolja a Délmagyarország, a Kisalföld és a Bors kiadóját. A Lapcomot annak ellenére adják el, hogy régóta masszívan nyereséges.

"A médiatörvény lehetőséget ad arra, hogy valamely tervezett tranzakció tekintetében az abban érintettek még akár a fúzió létrejötte előtt kikérjék a Médiatanács véleményét abban a kérdésben, hogy a tervezett összefonódás sértheti-e a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését." - kezdi a hatóság közleménye, majd rá is tér a lényegre:

"A Médiatanács megvizsgálta az AVALUE Befektetési Kft. előzetes szakhatósági állásfoglalásra vonatkozó kérelmét a Lapcom Kiadó Zrt.-vel történő összefonódásáról, amelyet jóváhagyott.

A bevásárlás tehát mehet: "Amennyiben a meghatározó körülmények nem változnak meg, a Médiatanács ezen állásfoglalása a kiadástól számított hat hónapig nem csupán az összefonódásban érintett feleket, hanem a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH) és a Médiatanácsot is köti. Az összefonódás tényleges engedélyezése az előzetes szakhatósági állásfoglalás figyelembevételével a GVH hatáskörébe tartozik." - Andy Vajna viheti a két megyei- és egy bulvárlapot.

A Kajmár-szigetekre bejegyzett Radio Bridge Media Holdings Limited egyébként annak ellenére válik meg cégétől, hogy az régóta szép nyereséget termel neki:  2015-ben 9,5 milliárd forint nettó értékesítési árbevételt és 1,3 milliárd forint adózott eredményt ért el. A cég 2016-ban is szép nyereséget produkált: 1,4 milliárd forintot vett ki belőle a tulajdonos, aki most ennek ellenére adja el a TV2 tulajdonosának a lapot, ezzel és a Népszabadság-hóhér Pecina Russmédia-felvásárlásával megszüntetvén az utolsó független helyi lapot is Magyarországon. Hogy pontosan mennyit fizet érte a kormánybiztos cége, azt egyelőre nem tudni.

(24.hu)