Ahhoz, hogy egy jelölt elindulhasson az országgyűlési választáson, ajánlóíven kell 500 érvényes támogató aláírást szereznie. Ehhez holnaptól állhatnak neki a jelöltek és a jelölőszervezetek.

Az április 8-ai választáshoz az ajánlóíveket az országgyűlési egyéni választókerületi választási irodánál kell igényelni, ami hétfő reggel 8 órától adhatja ki azokat.

Bárhol gyűjthető aláírás a választópolgárok zaklatása nélkül, azonban törvény tiltja egyes helyeken az aláírásgyűjtést. Ilyen például a munkahelyen, munkavégzés közben, a fegyveres erőknél és a rendvédelmi szerveknél szolgálati viszonyban lévőtől a szolgálat helyén vagy szolgálati feladat teljesítése közben, tömegközlekedési eszközön, állami, helyi és nemzetiségi önkormányzat hivatali helyiségében, iskolákban, valamint kórházakban, rendelőkben.

Aki szándékozik valahol aláírni, a következőkre figyeljen: az ajánlóíveket csak a lakóhelye szerinti választókerületben írja alá és szerepeljen az ajánlóíven a választási iroda pecsétje, az ív sorszáma, az aláíró polgár neve és aláírása pedig legyen feltüntetve, ugyanis ez bizonyítja, hogy hiteles az ajánlóív.

Fotó: MTI