Nem biztos, hogy eléri Magyarországot a romániai Aranyos folyóba múlt héten ömlött szürkeiszap - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). A Cupru Min bányavállalat szászavinci zagytározójából április 3-án folyt szürkeiszap az Aranyos folyóba, egy, a zagytározó leürítésére épített, de 1988-ban lezárt vezetéken keresztül – írja az MTI.


Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője elmondta, hogy a román hatóságokkal folyamatosan tartják a kapcsolatot, de egyelőre még nincsenek pontos információik arról, hol tart és mennyire hígult fel a vízben a szennyezés. Ezért még azt sem tudni, eléri-e Magyarországot a szennyezett víz. Hozzátette, hogy a szennyezés kiindulópontjától, azaz az Aranyos folyótól mintegy 500 kilométert kellene megtennie az iszapnak a Maroson keresztül a Tiszáig.


A szóvivő elmondta azt is, hogy a Szegedi Vízügyi Igazgatóságnál április 5-e óta harmadfokú a készültség, a szakemberek a nap 24 órájában a területen vannak, és naponta kétszer vesznek vízmintát Nagylaknál. 

A mérési eredmények eddig határértéken belüliek voltak, így egyelőre még nincs szennyezésre utaló jel. Ha érkezik szennyezés, akkor az a Maroson kedden érhet Aradhoz, a hét közepén pedig Nagylakhoz - tette hozzá.


A szóvivő a szennyezés arányát érzékeltetve azt mondta, a 2000-ben történt ciánszennyezés során százezer köbméter szennyező anyag folyt a Tiszába, jelen esetben pedig hatezer köbméter szürkeiszapról van szó.


Kép: ma.huR%c3%b3zsa2

Seres Rózsa

Mindig is érdekelt a média világa, a középiskola befejezését követően pedig a televíziózás világában is kipróbálhattam magam. Szerkesztő-riporterként leginkább a kulturális témák érdekeltek; miután pedig a bölcsészkarra kerültem, az egyetemi rádió újraindításából is kivettem a részem. Úgy gondolom, hogy a mai világban fontos, hogy a dolgok valódi arcát mutassuk, és törekedni fogok arra, hogy az olvasók továbbra is megbízható forrásként tekintsenek az oldalra.