2018. március 15-től életbe lép a CSOK egyszerűsítéséről szóló rendelet. A Családi Otthonteremtési Kedvezmények igénylése mostantól egyszerűbb lesz és olyanok is igényelhetnek támogatást, akik eddig nem. A már ingatlannal rendelkező családoknak is változást hoz a rendelet, hisz eddig csak újépítésű lakást vásárolhattak, viszont most már használt ingatlant is vásárolhat a támogatással.

Pontosan így fogalmazott a GDN Ingatlanhálózat Hitelcentrumának vezetője, Vincze Krisztián:

"Használt ingatlan vásárlásánál már nem kizáró ok, ha valakinek van másik ingatlana, akár 1/1 tulajdonban. A második vagy harmadik ingatlant is meg lehet vásárolni CSOK felhasználásával anélkül, hogy a régit eladnánk. A támogatással vásárolt lakást nem lehet befektetésnek használni, hiszen a vásárlónak életvitelszerűen ott kell élnie, azt viszont nem tiltja a rendelet, hogy a korábbi lakását bérbe adja. Jelenleg nagyon alacsonyak a hitelkamatok és magasak a bérleti díjak, így kitermelheti a lakás kiadása a hitel törlesztő részletét is. Elképzelhető, hogy így a vásárláshoz lakáshitelre is szükség van (akár önerő nélkül), de jelenleg nagyon alacsonyak a hitelkamatok és magasak a bérleti díjak, így kitermelheti a bérlő a havi hiteltörlesztési költséget. Van olyan élethelyzet, amikor ez nagyon jól használható"

A külföldről hazaérkező magyaroknak is könnyebb dolga lesz. Nem szükséges 6 havi munkaviszony Magyarországon, elég, ha külföldön dolgozott és 6 hónapon belül letelepszik itthon.

Az adminisztrációt is egyszerűsítik, továbbá az adásvételi szerződés és a CSOK igénylés között 120 helyett 180 nap majd áll rendelkezésre. Ez leginkább az új építésű lakások vásárlásánál jöhet jól, hisz az átadás sokszor csúszik.