Fotó: Delmagyar.hu/Police.hu

Egy anya és két tiszaszigeti fia árultak dizájnerdrogokat az interneten legálisnak mondva - hivatalosan füstölőként. Ketten a sürgősségire kerültek a felhasználók közül, most vádat emeltek a család ellen, akik közül egy a dílerkedés idején még fiatalkorú volt.

Cs. R. Rozália, Cs. Márk és Cs. Norbert még 2015-ben kezdte el terjeszteni interneten a pszichoaktív anyagot tartalmazó anyagokat, melyeket webshopból lehetett rendelni, és postán terjesztették. Ezzel akartak kilábalni rossz anyagi helyzetükből. A hivatalosan füstölőként árult anyagot, amelyet valójában kábítószernek vesznek meg cigarettába sodorva elszívók közül ketten a sürgősségi osztályon kötöttek ki.

A család ellen a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség most vádat emelt folytatólagosan, társtettességben, bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével, valamint kábítószer birtoklásának vádjával, A vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Ártalmasabbak, mint a fű

A leírás alapján talán herbál lehetett, egy szintetikus mariuhána, amelyet azonban alapvetően legálisan lehet rendelni. Ennek oka, hogy a többi dizájnerdroghoz hasonlóan ezek a hagyományosan és ismert kábítószerekhez képest némileg módosított kémiai szerkezetűek, így lehetnek legálisak, hiszen ha egyet betiltanak, újabb variánsokat fejlesztenek ki. Sokszor pont ezért megjósolhatatlan az élettani hatásuk, és sokkal ártalmasak a marihuánánál, és bár a szleng biofűnek hívja, semmi bio nincsen benne.

Általában külföldről származó ismeretlen drogot itatnak át szárított növényi törmeléken, és ezt szívják el. A dizájnerdrogok leginkább a lecsúszott, és mélyszegénységben élők közt jellemző, de az egyszerűen csak a mindennapokban hatalmas stressznek kitett fiatalok is egyre többet fogyasztják. Korábban a TIK-ben volt egy tanulságos előadás a dizájnerdrogokról, itt elhangzott többek között az is, hogy gyakorlatilag minden iskolában jelen vannak. Ez a cikkünk itt található. Alább pedig egy videó az ilyen szintetikus drogok készítéséről a Herbállomás oldaláról. (A videó megrendezett, de valóságon alapul.)

(via delmagyar.hu)