Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) szenátusa támogatja Borhy László akadémikus, a Bölcsészettudományi Kar dékánjának kinevezését a felsőoktatási intézmény rektori posztjára.

Az egyetem szenátusa hétfői ülésén szavazott a rektori pályázatról, az eredményt az egyetem honlapján tették közzé.

A posztra egyetlen jelölt, Borhy László akadémikus, a Régészettudományi Intézet vezetője nyújtott be pályázatot. Az egyetem legfőbb döntéshozó szerve a titkos szavazáson 41 igen szavazattal támogatta 2 nem szavazat ellenében az akadémikus pályázatát.

A közleményben kitértek arra is, hogy az új rektor megválasztásának menetét törvény írja elő. A hatályos felsőoktatási törvény szerint a rektor kinevezésére a fenntartó miniszter tesz javaslatot a köztársasági elnöknek.

A benyújtott valamennyi, a pályázati feltételeknek megfelelt pályázatot a szenátus véleményezi, és tagjai többségének szavazatával dönt a rektorjelölt személyéről, rangsort állítva a jelentkezőkről. A szenátus döntését megküldi a munkáltatói jogkör gyakorlójának, aki a szenátus véleményének mérlegelésével dönt a vezetői megbízásról.

Az ELTE új rektorának megbízatása augusztus 1-jén kezdődik és négy évre szól. Borhy László Mezey Barnát válthatja a poszton, aki 2010-től irányította az egyetemet.

Forrás: MTI

Kép: szeretlekmagyarorszag

Vivi

Mező Vivien

Szeptemberben kezdem az SZTE-n a Kommunikáció és médiatudomány mesterképzést, előtte ugyanitt magyar alapszakot végeztem kommunikáció minorral. Már a gimnáziumban is érdekelt a média, a hírszerkesztés, ekkor kezdtem el újságíróként tevékenykedni a suliújságban. Az egyetemre kerülve rögtön kaptam az alkalmon, hogy itt is részese lehessek valami hasonlónak, így elsőként a SZTE-reo, majd az Epresso újságírója lettem, most pedig az Epresso főszerkesztőjeként tevékenykedem. Főként közéleti, illetve oktatással kapcsolatos témákkal foglalkoztam és foglalkozok most is, de nyitott vagyok mindenre. Szerintem ez az egyik legfontosabb újságírói tulajdonság, így igyekszem minden témáról mélyreható és hiteles cikket készíteni, hogy a különböző problémák minden oldalát megismerjék az olvasók.