Csütörtökön az Országos Közegészségügyi Intézet Influenza szezonnyitó értekezletet rendezett Szegeden. Az influenza vírusról, illetve az idei oltóanyagról tartottak előadást a közel 60 megjelent háziorvos, illetve megyei szakdolgozó részére.

Bár az influenza fertőzöttség általában januárban éri el a tetőfokát, mégis már sokkal korábban érdemes beszélni annak megelőzéséről. Ahhoz, hogy az oltás védettséget adjon, időre van szükség, így fontos, hogy aki úgy dönt, kéri, az időben adassa be.

„Idén 1,3 millió ingyenes oltóanyag áll rendelkezésre a rizikócsoportba tartozók számára. Ebbe a körbe idén a pedagógusokat és a védőnőket is bevontuk, így már ők is térítésmentesen szerezhetik meg a védettséget.” – mondta Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos.

A védőoltásban az a nagyszerű, hogy nem csak azt óvja meg, aki beadatta, de a környezetét is, hisz tőle már nem kaphatják el a körülötte élők. A lakosság között azonban sajnos az átoltottság aránya nagyon alacsony, például Bakos Attila székkutasi háziorvos praxisában 20% körüli, viszont ahhoz, hogy nyájimmunitás alakuljon ki, 30-40 %-os átoltottságra lenne szükség.

Nagyon sokan például azért nem választják, mert úgy gondolják, a rendelőben ülve szedik össze a betegséget.

Fotó: www.idsociety.org/Influenza/