Csupán néhány óra alatt összesen több, mint 150 egység vért vettek le a kormánytisztviselőktől. Ilyen sikeres kiszállásos véradás pedig kevés van egy évben.

A véradás a Csongrád Megyei Kormányhivatal Rákóczi téri épületében volt, ahol több, mint 150-en vettek részt a programom.

„A kormányhivatal elkötelezett a véradásban” – mondta Holubán Csilla, a Szegedi Járási Hivatal vezetője, aki maga is adott vért. Hozzátette: büszke kollégáira, hiszen csak tőlük 78-an segítettek. 

Az elkövetkezendő napokban a megye több településén is szerveznek hivatali dolgozók véradását, így remélhetőleg a végén a 200, vagy akár annál több résztvevőt is számolhatnak.

Szekeres Veronika, az Országos Vérellátó Szolgálat Dél-alföldi regionális igazgató szerint nagy szükség van a szervezett akciókra, hiszen a rendszeres véradók száma a koruk miatt egyre csak csökken, a fiatalokat pedig nehéz megszólítani.

Bár a novemberi időszak nem tartozik a problémás időszakok közé, mégis fontos, hogy az év bármely szakában legyenek véradók. A vérből ugyanis három különböző készítményt gyártanak. A vörösvértestet, ami 35 napig áll el fagyasztva, a friss plazma 2 évig tárolható, azonban a vérlemezke-koncentrátum csak 5 napig használható fel. Emiatt szokott problémás lenni például a nyári időszak vagy a többnapos ünnepek.

Fotó: veradas.hu