Illusztráció: Magyar Nemzet

A jelenleg már Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterhez köthető MKB Bank hitelez Andy Vajna új cégének a Délmagyarországot is kiadó Lapcom kiadó felvásárlásához, amit azután a masszívan nyereséges cégből kivett osztalékkal fog visszafizetni a filmügyi kormánybiztos - írja a HVG.hu

Azt korábban nem árulták el, mekkora lehet majd a kifizetendő vételára a kiadó jelenleg pontosan nem ismert tulajának (a Lapcom jelenleg a  kajmán-szigetekre van bejegyezve), de a portál azt becsüli, hogy több, akár tízmilliárd forint is lehet az összeg. Főleg, hogy egy évek óta masszívan nyereséges cégről beszélünk: a Lapcom 2015 és 2016-ra is 1,4 milliárd forint osztalékot fizetett ki. Ezért is nehezen érthető, a tulajdonos miért adja el a Délmagyarország, a Kisalföld és a Bors kiadóját a kormányzati köröknek.

Ezzel folytatódik az MKB nyomulása a sajtófinanszírozásban, amit a HVG augusztus 10-ei címlapsztorija részletesen elemzett. Vajna korábban már a TV2-ügylethez is kapott MKB-pénzt, az Origo-vásárlásban is részt vállalt a bank, legutóbb pedig arra adott milliárdokat, hogy Heinrich Pecina osztrák üzletember cége, a Media Development Management Kft. megvegye a Russmedia-csoportot, három északkelet-magyarországi megyei napilap kiadóját.

Ha ez a két üzlet lezárul, akkor eljutunk oda, hogy bár a Lapcom közleménye egyelőre azt ígéri, hogy semmilyen változást nem fog hozni a tulajdonosváltás, az összes magyar megyei lap kormányközeli körök tulajdonában lesz. A Lapcom-akvizícióra az NMHH már áldását adta, még a GVH-n kell átmennie.