A hírt a családja közölte, miszerint Stephen Hawking március 14-én, 76 évesen elhunyt. A közlemény, amit gyermekei, Lucy, Robert és Tim adtak ki, így szól:

„…megrendüléssel közöljük, hogy szeretett édesapánk elhunyt. Egy remek tudós volt, egy rendkívüli férfi, akinek a munkája és hagyatéka évekig fog tovább élni…”

„…Egyszer azt mondta, nem lenne nagy dolog az univerzum, ha nem olyan embereknek adna otthont, akiket szeretsz. Örökké hiányozni fog…”

A legtöbb ember, ha nincs is tisztában a teljes munkásságával, az biztos, hogy a fekete lyukakkal és a relativitáselmélettel kapcsolatos munkájáról már hallottak. Ezen kívül több tudományos könyvet is írt, ami közül a legnépszerűbbet több mint tízmillió példányban adták el. Hawking nem csak elméleti fizikus volt, hanem emellett kozmológus, csillagász és matematikus is.

Az egyik legragyogóbb elme volt, a legtörékenyebb testben.

„…Mindig próbáltam normális életét élni, amennyire csak lehetett, és nem az állapotomra gondolni, vagy arra, hogy mi akadályoz meg bizonyos dolgok megtételében, bár ebből nem is sok volt. Szerencsés voltam, hogy a betegségem lassabban fejlődött a megszokottnál. De ez is azt mutatja, hogy senkinek nem szabad elveszíteni a reményt…”

Fotó: www.hawking.org.uk