A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) pénteken hozta nyilvánosságra azokat a feljegyzéseket, amelyek Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt júliusi meghallgatásán készültek. 


A jegyzetek akkor készültek, amikor július elején az FBI washingtoni központjában több órán keresztül „hallgatták ki” Hillary Clintont a külügyminisztersége idején folytatott elektronikus levelezése ügyében.


Az FBI több, mint egy évig nyomozott az ügyben, mert Clinton a külügyminisztériumban nemcsak a minisztérium hivatalos, tehát biztonságos számítógépes rendszerét használta hivatalos levelezésre, hanem a saját magánszerverét is. A gyanú szerint így akár a bizalmas, sőt, a titkosított információk is kiszivároghattak.

  
Az FBI több tucat feljegyzést tett közzé, ezek közül néhány szerkesztett formában került most nyilvánosságra.    


A feljegyzésekből kiderült, hogy Clinton a meghallgatáson azt állította, hogy sok részletre egyszerűen nem emlékszik, de a titkosított tartalmú elektronikus levelezés bonyolításában a külügyminisztérium - egyébként meg nem nevezett - tisztségviselőinek tanácsaira támaszkodott. Azzal érvelt, hogy leveleinek címzettjei „tapasztalt külügyi szakemberek voltak, és így nem volt ok kételkedni az ítélőképességükben, valamint abban, hogy tudják, hogyan kell a bizalmas információkat kezelni”.


Sok mindenre válaszolta azt, hogy nem emlékszik

Nem tudta felidézni például azt, hogy hivatalba lépésekor kapott-e eligazítást vagy valamiféle kiképzést a bizalmas információk és levelek kezelését illetően, de nem emlékezett arra sem, hogy milyen gyakran használta a magánszerverét hivatalos levelezésre. Amikor pedig az FBI nyomozói megkérdezték tőle, hogy vajon mit jelent a "C" jelzés a levelek mellett (classified, magyarul bizalmas), és jelentheti-e ez a titkosítás mértékét, akkor azt válaszolta, hogy nem tudja, és találgatásokba sem bocsátkozott az ügyben. „Talán ábécé sorrendben így jelölték meg a leveleket” – mondta, és hozzátette, hogy ő maga sosem fordított figyelmet arra, hogy egy-egy információ milyen mértékben számít bizalmasnak.     

A dokumentumok nyilvánosságra hozatala után Donald Trump republikánus elnökjelölt kommunikációs tanácsadója, Jason Miller többek között azt nyilatkozta, hogy a dokumentumok újabb bizonyítékai Hillary Clinton "rossz ítélőképességének" és "becstelenségének", a levelezésével pedig kockára tette az Egyesült Államok biztonságát és diplomáciai erőfeszítéseit.


(MTI) Kép: time.com


R%c3%b3zsa2

Seres Rózsa

Mindig is érdekelt a média világa, a középiskola befejezését követően pedig a televíziózás világában is kipróbálhattam magam. Szerkesztő-riporterként leginkább a kulturális témák érdekeltek; miután pedig a bölcsészkarra kerültem, az egyetemi rádió újraindításából is kivettem a részem. Úgy gondolom, hogy a mai világban fontos, hogy a dolgok valódi arcát mutassuk, és törekedni fogok arra, hogy az olvasók továbbra is megbízható forrásként tekintsenek az oldalra.