Több mint húsz, a szegedi egyetem munkatársai által jegyzett kiadvány ad alkalmat könyves beszélgetésre a 89. Ünnepi Könyvhét szegedi programjain. Az SZTE szervezésében 2018. június 5. és 11. között tudománynépszerűsítő programok és könyves utazások várják az érdeklődőket.

Több mint 130 programmal várják országszerte az Ünnepi Könyvhétre látogatókat. A könyvhét programokat kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt, illetve kísérő programok is színesítik a palettát, így lesznek koncertek, kiállítások és szabadtéri vetítés is. A rendezvényen különös hangsúlyt fordítanak a helyi írok népszerűsítésére, így a szegedi programok alkalmával több szegedi íróval is találkozhatnak az érdeklődők. A 89. Ünnepi Könyvhét szegedi megnyitóját június 7-én, csütörtökön 16:30-tól tartják a Dugonics téren. Köszöntőt mond dr. Solymos László, Szeged város alpolgármestere, a könyvhetet Boldizsár Ildikó mesekutató és író nyitja meg. A könyvheti megnyitón adják át az Év Könyve díjat is. A 89. Ünnepi Könyvhét szegedi programjait sajtótájékoztatón ismertették május 31-én a Somogyi-könyvtárban.

Tudománynépszerűsítő programok az SZTE szervezésében

Az SZTE munkatársai vagy hallgatói 25 könyves program főszereplői vagy közreműködői, így a 89. Ünnepi Könyvhét szegedi programjainak több mint a fele kötődik a Szegedi Tudományegyetemhez. Az SZTE „FRANKO – BIBLIO – FILIA Könyves utazások 2018” blokkjában az immár 60 évessé lett Hupikék törpikék képregénytől kezdve a francia köztársaság történetén át a párizsi nagyköveti emlékekig a frankofón kultúra és történelem kerül fókuszba. A könyves ünnepen az SZTE karai közül szót kér az ÁJTK, az ÁOK, a BTK, a GYTK, a JGYPK, az MK, a TTIK, és bemutatkoznak az SZTE kiadói műhelyei is. Az "SZTE utcára viszi a tudományt" mottó jegyében egyetemi könyvbemutatóknak ad otthont a Boros Kakas francia étterem és kávézó, a Dugonics téri színpad, az SZTE Frankofón Egyetemi Központ, a JATE Klub terasz, a Klebelsberg Könyvtár és a SZAB székház. A Dugonics téren található állomásokon az SZTE oktatóinak könyvei adják az utazás állomásait, melyeket az egyetemi könyvsátorban kedvezményesen vásárolhatnak meg az olvasók. A Szegedi Egyetemi Kiadó sátránál például Trócsányi László igazságügyi miniszter könyve is megvásárolható, sőt június 8-án, pénteken 10 órától az egyetemi könyvsátorban dedikál is SZTE ÁJTK professzora.


"A könyv igenis olyan, mint a levegő"

 Tavaly bent ültem egy vidéki könyvesboltban s egész délután ott nézelődtem. Jöttek-mentek az emberek, a bolt egy percre se volt vevő nélkül. Az egyik tintát vett, a másik levélpapírt, a harmadik noteszt, a negyedik ceruzát, tollat, az ötödik papírszalvétát. Záráskor a tulajdonos kasszát csinált és sóhajtva konstatálta, hogy nyolcvankét pengő volt a napi bevétel, de abból egy fillért se könyvért adtak. Erre felemeltem egy akkoriban megjelent könyvet és megkérdeztem a kollégát, ajánlja-e azt a vevőinek, fölhívta-e rá a figyelmüket. Nem, mondja rám bámulva, nem ajánlotta, eszibe se jutott neki, hiszen az nem szokás. Látja, ez a baj, mondtam és felajánltam neki, hogy másnap délelőtt próbát teszek. És csakugyan másnap nyolc levélpapírosos, papírszalvétás vevőn próbáltam ki a könyvmegszerettetés művészetét. Déli zárásig hat embert ugrattam be, vagy ha úgy tetszik, hat embert köteleztem hálára s volt köztük gazdag is. Kicsiben ez a könyvnap. Síp, dob, reklám kell a könyvnek, éppen azért mert az emberek azt tartják, hogy a könyv nem olyan, mint a levegő. Ha megy, ha nem megy, a könyvnapokat minden esztendőben meg kell tartani. Mindaddig míg az emberek rá nem jönnek, hogy a könyv igenis olyan, mint a levegő: nincs élet nála nélkül  köszöntötte a sajtótájékoztatón résztvevőket Móra Ferenc gondolatival Sikaláné Sánta Ildikó a Somogyi-könyvtár igazgatóhelyettese.


 Közel 20 helyszínen zajlanak majd a könyvheti események, a hagyományokhoz híven a központi helyszín idén is a Dugonics tér lesz. Kiemelt helyszínek emelett az SZTE Klebelsberg Kuno könyvtár, a Somogyi-könyvtár fiókkönyvtárai és a szegedi kávéházak. Az ünnepi könyvhét szegedi programjaira olyan országosan elismert személyek érkeznek, mint Boldizsár Ildikó mesekutató és író, Oravecz Imre Kossuth-díjas író, Görög Ibolya protokollszakértő, Darvasi László, Szilasi László, Benkó László, Dinnyés József előadóművész, Trócsányi László igazságügyi miniszter és Farkas Bertalan űrhajós  tudtuk meg Andóczi Balogh Évától, a könyvtár munkatársától.


Egy kis ízelítő az SZTE izgalmas programkínálatából:


Könyvbemutató: Az algériai háború

Az algériai háború – 1954-1962 című, az Universitas Szeged Kiadó gondozásában megjelent könyvéről a szerzővel, J. Nagy László professzorral (SZTE BTK) Újszászi Ilona újságíró, az SZTE NKI közkapcsolati koordinátora beszélget – a 89. Ünnepi Könyvhéten. (A könyvbemutató része a „FRANKO – BIBLIO – FILIA Könyves utazások 2018” programsorozatnak.)

Időpont: 2018. június 5. (kedd), 17.00 óra

Helyszín: Boros Kakas francia étterem és kávézó


Könyvbemutató: Az idegen

A Magyar Filozófiai Társaság és SZTE BTK Filozófia Tanszék kiadásában Szegeden megjelent, Lábjegyzetek Platónhoz: Az idegen című tanulmánykötet bemutatóján a szerkesztővel, Laczkó Sándorral (SZTE Filozófia Tanszék) Cserháti Sándor evangélikus lelkész és Kékesi Márk Zoltánszociológus beszélget – a 89. Ünnepi Könyvhéten.

Időpont: 2018. június 6. (szerda), 16.00 óra

Helyszín: SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.


Könyvbemutató: Milyen a magyar tanárképzés?

Jancsák Csaba főiskolai docensnek (SZTE JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségi Intézet) a tanárképzést bemutató, Students of Teacher Education in Hungary: Before and during the Bologna Process című, a Cluj-Napoca: Presa Universitara Clujeana kiadó gondozásában megjelent könyvének bemutatóján a házigazda Pászka Imreprofesszor (SZTE BTK Szociológia Tanszék) beszélget a szerzővel. A könyvet ismerteti: Kósa Maja doktorandusz (SZTE NDI) – a 89. Ünnepi Könyvhéten. (A rendezvényt támogatja a SZAB Művészeti Szakbizottság Szépírói Munkabizottság.)

Időpont: 2018. június 6. (szerda), 17.00 óra

Helyszín: MTA SZAB székház


Persze ezeken kívül sok más érdekes program várja az érdeklődőket, amiről itt és itt tudnak tájékozódni.

Forrás: www.u-szeged.hu