A szerző felvételei

Sokan sokféleképpen állnak hozzá a graffitikhez. Én például a sima tagelést (az "alkotó" becenevének megjelenítése) nem tartom a street art részének, viszont tényleg jól sikerült, és érdekes graffitik is vannak. Vannak azonban olyanok is, akik innen-onnan vett rövid idézeteket "fújnak föl a falra", vagy éppen a hídra. Szegeden is elég sok ilyet látni.

A címlapképként használt fotóm a Sportuszodától nem messze egy megálló mögötti falon készült, rajta pedig Akkezdet Phiai Zenebuddhizmus című számából van egy idézet - ezt, és a modern költészetet képviselő együttes többi számát egyébként sok helyen, például matricákon is látni Szegeden. Emellett még a "A valósággal az a gáz, hogy nincsen hozzá háttérzene ja, kérdés, hogy átérzed-e" sor is szinte szállóige a népi street artnak is köszönhetően - meg persze a slam poetry erős szubkultúrájának is.

Az egzisztencializmus szegedi képviselője elég magasra mászott föl, hogy az Etelka soron kiírhassa a Salvador Dalinak tulajdonított idézetet, miszerint ő nem drogozik, ő maga a drog. Mármint egyedi és szokatlan látásmódjával. Mellé még kihelyezték a festőművészről készült karikatúrát is.

E kis gyűjtésem ezen kiírásának forrását - hiába az idézőjelek - nem találtam meg, így annak csak a Tumblr-t tudom megjelölni, mindenesetre gondolatébresztő és egy igen modern romantika-megközelítést tartalmaz. A Tömörkény és a Halászcsárda közti tűzfalon van kinn, úgy ősszel festhették oda, amikor tavaly ott én érettségiztem, legalábbis még nem volt ott.

Nem illik szorosan a felsorolásba, és nem is vagyok benne biztos, hogy azt értették alatta, ami nekem eszembe juthatott róla. Mindenesetre valószínűleg még a 2024-es budapesti pályázat visszavonása előtt született meg ez a felirat, és az iszonyatos mennyiségű odahordott szemét, és a lepusztult hídlábak tényleg emlékeztetnek a régi olimpiai falvak lepusztult látványára. Szóval valószínűleg Magyarország sem menekülne meg egy esetleges olimpiarendezés esetén tőlük, de az is lehet, csak azt akarták jelezni, hogy nálunk alapból így nézne ki.