A szerző felvételei

Sokan sokféleképpen állnak hozzá a graffitikhez. Én például a sima tagelést (az "alkotó" becenevének megjelenítése) nem tartom a street art részének, viszont tényleg jól sikerült, és érdekes graffitik is vannak. Vannak azonban olyanok is, akik innen-onnan vett rövid idézeteket "fújnak föl a falra", vagy éppen a hídra. Szegeden is elég sok ilyet látni.

A címlapképként használt fotóm a Sportuszodától nem messze egy megálló mögötti falon készült, rajta pedig Akkezdet Phiai Zenebuddhizmus című számából van egy idézet - ezt, és a modern költészetet képviselő együttes többi számát egyébként sok helyen, például matricákon is látni Szegeden. Emellett még a "A valósággal az a gáz, hogy nincsen hozzá háttérzene ja, kérdés, hogy átérzed-e" sor is szinte szállóige a népi street artnak is köszönhetően - meg persze a slam poetry erős szubkultúrájának is.

Az egzisztencializmus szegedi képviselője elég magasra mászott föl, hogy az Etelka soron kiírhassa a Salvador Dalinak tulajdonított idézetet, miszerint ő nem drogozik, ő maga a drog. Mármint egyedi és szokatlan látásmódjával. Mellé még kihelyezték a festőművészről készült karikatúrát is.

E kis gyűjtésem ezen kiírásának forrását - hiába az idézőjelek - nem találtam meg, így annak csak a Tumblr-t tudom megjelölni, mindenesetre gondolatébresztő és egy igen modern romantika-megközelítést tartalmaz. A Tömörkény és a Halászcsárda közti tűzfalon van kinn, úgy ősszel festhették oda, amikor tavaly ott én érettségiztem, legalábbis még nem volt ott.

Nem illik szorosan a felsorolásba, és nem is vagyok benne biztos, hogy azt értették alatta, ami nekem eszembe juthatott róla. Mindenesetre valószínűleg még a 2024-es budapesti pályázat visszavonása előtt született meg ez a felirat, és az iszonyatos mennyiségű odahordott szemét, és a lepusztult hídlábak tényleg emlékeztetnek a régi olimpiai falvak lepusztult látványára. Szóval valószínűleg Magyarország sem menekülne meg egy esetleges olimpiarendezés esetén tőlük, de az is lehet, csak azt akarták jelezni, hogy nálunk alapból így nézne ki.

Shrug en insta

Tarnay Kristóf Ábel

Kommunikáció-médiatudomány szak, BTK. Politikafüggő szabadságmániás, kinek két állapota ismert: pörög, vagy alszik,bár utóbbi egyre ritkább.