Vajon melyik ország boldogul a legjobban a puzzle-kkel? Kik tudnak hatékonyabban együttműködni a problémamegoldás során, a mérnökök vagy az IT szakértők? És mi a helyzet a bölcsességgel - a korral jár, vagy a fiatalok is ugyanúgy rendelkezhetnek ezzel a képességgel? Egy szabadulószobában sok minden kiderül. Ezekre és sok más kérdésre is választ ad szombaton a „Mission: Unlock Enoch World Finals” szabadulószoba-világbajnokság, amit világon először rendez meg a Red Bull Mind Gamers, egyenesen Budapesten!

Mindenki számára ismertek azok a sztereotípiák, mely szerint a nők jobb kommunikátorok, a svédek precízek, a németek pedig remek mérnökök. A fiatalokkal újszerű gondolkodást társítunk, az idősebbekről értékes tapasztalatokat feltételezünk. De most fény derül minderre. Az élőben közvetített játék segítségével felülírhatjuk eddigi tudásunkat és azt is megismerhetjük, az egyes nemzetek hogyan próbálnak megoldani egy adott problémát.

A Red Bull Mind Gamers „Mission: Unlock Enoch World Finals” eseményén, a világ első szabadulószoba-világbajnoksága alatt 3 napon át 22 nemzeti csapat és két szabadkártyás team fog versenyt futni az idővel, hogy bebizonyítsák, ők a legjobbak a szabadulásban, melyhez kreatív, logikai, vizuális látásmódjukat és stratégiai gondolkodásukat, képességeiket is be kell vetniük. Rendhagyó helyszín épült az alkalomra, ahol ma minden kiderül. A Mission: Unlock Enoch játék koncepcióját a világhírű amerikai műszaki egyetem, az MIT szakértői ötlötték ki, a végső szobát pedig a Syracuse Egyetem informatika professzora és a Because Play Matters játéklabor igazgatója, Scott Nicholson tervezte, míg a professzionális kivitelezésért pedig a Fox in a box szabaduló szobákat tervező és üzemeltető csapat felel.


Érdekes tényeket, statisztikákat már a VB beharangozásából is nyertünk. A selejtezőn ugyanis több mint 10000 egyéni játékos próbálta ki magát, közülük 45,85% nő volt – ezzel rögtön megcáfolva azt a mondást, mely szerint a játékok iránt inkább a férfiak érdeklődnek. De ha a nemzetek gyorsaságát nézzük, az ázsiaiak voltak a legjobbak a puzzle kirakásban, számokban nézve ugyanis a 2345 résztvevő csapat közül átlagosan a szingapúriak és a koreaiak végeztek a leghamarabb. Viszont az összes csapat idejét figyelembe véve a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem volt a leggyorsabb: 7 perc, 7 másodperc és 616 miliszekundumos teljesítményükkel buktatták meg azt az állítást, mely szerint a kaliforniaiak összeszedetlenek.

De további izgalmas számok is kiderültek a selejtezőkből, például a franciák a legfiatalabb játékosok, csakis 21 éves kor alatti tagokkal, míg a svédek és a britek inkább 30 év fölötti gamerekkel indulnak a legjobb szabaduló posztjáért… És még sok más érdekességet tartogat a Red Bull Mind Gamers szombati szabadulószoba-VB, amelyet élőben is nyomon követhetünk a Red Bull TV-n.

A Mission: Unlock Enoch Világbajnokságot élőben közvetíti a Red Bull TV 2017. március 25-én szombaton este 8 órakor.


Ambrus

Czeglédi Ambrus Máté

Czeglédi Ambrus Máté vagyok, jelenleg az SZTE TTIK Környezettudományi mester szakos hallgatója. Mindig is érdekelt a sajtó világa, így már egyetemi éveim alatt kipróbálhattam magam karom hivatalos lapjánál, mint cikkíró, később pedig főszerkesztőként. A médiával jelenleg csak hobbiként foglalkozok, de az írásban mindig is örömömet leltem, így kapva-kaptam a lehetőségért, hogy a DailySzeged szerkesztőségébe kerülhessek. Remélem, hogy sokáig a DailySzeged csapatához tartozhatok majd, és cikkeimmel kiegészíthetem a DailySzeged palettáját valami újjal.