Egy sarkos vélemény. Graffiti az EMMI budapesti épületén. (Fotó: 444.hu)

Ahogy megírtuk, hiába a tiltakozás, és a tanárok nemtetszése: egy év után öt évre kinevezte a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium igazgatójának Faragó Klára korábbi KLIK-tankerületi igazgatót az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Nem egyedi azonban a deákosok esete, egyre több iskola fölé neveznek ki külsős igazgatót az

Egy sor hasonló történet van országszerte, és egyre gyakrabban: a fővárosban a XIII. kerületben az önkormányzat szerint szakmailag alkalmatlan vezető kerülhet Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola élére, miután a kormányzat nem vette figyelembe a tanárok és a szülők véleményét. 

A II. kerületi Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium következő igazgatója a település fideszes alpolgármesterének tanácsadója lehet, mindenki a jelenlegi vezetést támogatja, és azt szeretné: maradjanak, de úgy néz ki, az egy héttel a leadási határidő előtt beérkezett pályázatot fogadnák el inkább.

Szakmailag alkalmatlannak tartják a szülők és a tanárok az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola néhány hete kinevezett igazgatóját. A vezető többszöri próbálkozás után adott be megfelelő pályázatot, amit a fenntartó elfogadott, a szülők nyolcvan százaléka nem. Tüntetést is szerveztek ellene, mert tapasztalatuk szerint korábban egy osztálykirándulás szervezését sem tudta megfelelően ellátni.

Kazincbarcikán a Nevelőtestület az eddigi igazgatót, Fürjes-Gáborné Csépányi Ágnest támogatta a kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola intézményvezetői posztjára, ám az Emmi egy korábbi fideszes önkormányzati képviselőt nevezett ki a pozícióra. Bár a fenntartó álhírnek minősítette azt, hogy politikai alapon osztogatnának intézményvezetői posztokat, a sort hosszan lehetne folytatni.

Faragó korábban a KLIK kisteleki tankerületének volt az igazgatója, munkája a közoktatás-fenntartás szervezeti átszervezésével megszűnt, ezután választották meg a Deák-gimnázium igazgatójának.