Illusztráció: SzegedCafé

Egy szegedi ügyvéd megtette a feljelentést Török Márk szegedi EHÖK-elnök az egyetem dékánjaival szemben megfogalmazott erős vádjai ügyében, hogy kiderüljön, megalapozottak-e. Nem azok.

Idén tíz éve a szegedi egyetemi hallgatói önkormányzat elnöke a 31 éves Török Márk. Miután közben egy törvény született arról, hogy valaki csak négy évig tölthesse be ezt a tisztséget, az egyetem dékánjai nyílt levélben szólították fel lemondásra (közben azon megy a jogértelmezési vita, hogy mikortól kell számolni a négyet, Török szerint visszamenőleges hatályú törvénykezés, ha az eddigi évek is beleszámítanak, és nem az elfogadástól értendő). 

Erre való reakciójában az EHÖK-elnök azt írta: „nem járok közpénzen, családostul a moszkvai balettba, de az sem merült fel bennem soha, hogy hivatali beosztottam gyermekének nyelvvizsga nélkül diplomát adjak ki. Nem csaptam be külföldi hallgatók százait azzal, hogy a pótvizsgadíj az SZTE-n 60000 forint."

Hogy kiderüljön, ezek az erős vádak megalapozottak-e, egy szegedi ügyvéd, Kovács Tamás feljelentést tett az említett ügyekben a rendőrségen hivatali visszaélés bűntett gyanúja miatt. Az ügyben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozott, tanúkat hallgatott ki, valamint az ÁSZ-tól, az EMMI- től, a KEHI-től és az SZTE-től szerzett be dokumentumokat.

Nemrég lezárták és megszüntették a nyomozást, mivel nem történt, illetve nem volt bizonyítható bűncselekmény.

Ez alapján tehát nem megalapozottak az elhangzott vádak. Azt állapították meg, hogy az elmúlt öt évben jártak ugyan több alkalommal is Moszkvában az SZTE munkavállalói, de kulturális programot nem finanszírozott az egyetem, és családtag költségeit sem fedezte az SZTE. A nyelvvizsga nélküli diplomát betegség miatt adták ki, az egyetem idegen nyelvi intézetében tett sikeres IKI nyelvi vizsga figyelembevételével, a betegségről szóló igazolással. A 60 ezer pedig nem pótvizsgadíj, hanem külföldi hallgatóktól a tandíjon felül beszedett díjakról van szó, amelynek vonatkozásában az EMMI azt a tájékoztatást adta, hogy önköltséges képzésben részt vevő hallgató esetén a fizetendő díj túllépheti a teljes munkaidőre megállapított kötelező legkisebb munkabér 5 százalékát. Itt tehát félreértés történt.

(Delmagyar.hu)