DailySzeged-grafika

Ahogy korábban mi is írtunk róla, a kormány az összes megyei lap kellene, amiben elég jól haladnak: Pest megyének nincsen külön megyei lapja, a maradék 18-ból 13 már a Mészáros Lőrinc tulajdonolta Mediaworks alá tartozik, és most arról szólnak a hírek: kevesebb, mint egy évvel a Népszabadság beszántása után jöhet a maradék öt, köztük a Csongrád megyei Délmagyarország is.

Tegnap a Magyar Nemzet internetes kiadása közölte elsőként a hírt: a TV2-tulaj filmügyi kormánybiztos Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Avalue Befektetési Kft. megvenné a Délmagyarországot, a Győr-Moson-Sopron megyei Kisalföldet, és a Borsot kiadó Lapcom kiadót. Vajna cége már előzetes szakhatósági hozzájárulást is kért a vásárláshoz - legalábbis a lap szerint ez derül ki a a Médiatanács július 25-i ülésének napirendjéből.

Bár ha összehasonlítjuk az Origót kiadó New Wave Media online értékesítési cégfúziójának engedélyezését, és az RTL csoport és a Centrál közötti kapcsolat GVH-s elutasítását, nem sok kétségünk lehet afelől: Vajna megkapja-e a szükséges engedélyeket a szabad sajtó maradékának eltiprásához. Az üzlet azonban igen korai fázisában van még, és vajmi keveset tudni róla. Az Index kérdésére az üzletről az NMHH azt írta: "Válaszunkat a lehető leghamarabb, de a beérkezés napjától számított legfeljebb 30 napon belül küldjük, addig is kérjük szíves türelmét." A GVH-hoz nem érkezett kérelem eddig ezzel kapcsolatban.

Érdekesség például, hogy a várakozásokkal ellentétben nem a miniszterelnök szülőfalujának gázszerelő-polgármestere kebelezné be a két legnagyobb példányszámú helyi lapot, hanem Vajna, méghozzá egy újonnan alapított céggel. Persze jól mutatja, hogy senki nem tud semmit: forrásom korábban még úgy tudta, a Lapcomot 2018-ig békén hagyják, ami most megdőlni látszik.

Persze régóta emlegetik már, hogy a Lapcom, és a kelet-magyarországi Russmédia is előbb-utóbb bekerült a kormánypolip csápjai alá: a kérdés csak az: még a választások előtt megtörténik-e mindez, nagyon úgy tűnik, a kormány célja, hogy megtörténjen. A Lapcom jelenlegi tulajdonosa egyébként nem igazán ismert: míg anno a brit bulvárlap, a DailyMail érdekeltsége volt, sok éve már a a Kajmán-szigeteken bejegyzett Radio Bridge Media tulajdonában áll.

Új cég, régi emberek?

A két lap jelenleg megfontolt, de határozott kormánykritikát gyakorol időnként, ahogyan a Bors bár bulvárlapként kevéssé kenyere a politika, amikor foglalkozik vele, nevéhez méltóan csípős tud lenni. Így ahhoz, hogy ezt a három lapot az állami propaganda szolgálatába lehessen állítani, a jelenlegi újságírók többsége aligha asszisztálna, ha a lap dolgozóinak többségét kirúgják, akkor viszont a tavaly októberihez hasonló botrány várható a választás előtt nem sokkal - ne felejtsük el azt sem, hogy városunk erősen balos többségű még mindig.

Arról persze elindultak a találgatások, hogy kit tehetnének be a jelenlegiek helyére: egy szegedi Facebook oldal szerint a Fidesz-közeli SzegedMát vezető Pintér M. Lajos lehet a főszerkesztő, legalábbis szerinte "régóta ezt pletykálják" - de hogy kik, nem akarta megnevezni. Talán ezt a verziót támasztja alá, hogy Pintérék készítik a titokzatos kormányfői tanácsadó Habony Árpád tulajdonában lévő ingyenes bulvárlap, a Lokál Extra helyi mutációját is. E szerint egyébként a Lapcom kiadó új ügyvezetőjeként pedig azt a Konkoly Bélát emlegetik, aki korábban az azóta már megszűnt szegedi Rádió Plusz ügyvezetője volt.

A Mediaworks-lapok a felvásárlás után könyörtelenül ontották magukból a politikai propagandát: a menekültellenes kampány közepén több oldalas kivehető mellékletek szóltak a kormány üzeneteiről - azaz országos politikáról, amelyek ezáltal jóval nagyobb arányban kaptak helyet a helyi lapokban, mint korábban bármikor. Ezek a tartalmak egy központi fővárosi szerkesztőségben készültek, és azonosak voltak az összes lapban. Az előfizetők közül ez egyre többeknek nem tetszett: volt, aki hosszú levélben részletezte, miért mondja le a sok éve létező előfizetését.