A szerző korábbi felvétele

A szovjet csapatok kivonulásának emlékére tartott sajtótájékoztató a Csongrád megyei LMP. Akarunk mi putyini függést? - tette föl a kérdést Lopusni Zoltán (képünkön jobbra). Emlékeztetett: pártjuk ellenzi a túlságosan erős orosz befolyást, és ennek egyik fontos momentumát, a paksi atomerőmű bővítését, amiről népszavazást szeretnének.

- 1991-ben ezen a napon hagyták el Magyarországot a megszálló szovjet csapatok. A XX. századi magyar történelem egyik legnagyobb megkönnyebbülése volt ez a nap: aki átélte, a mai napig emlékszik az érzésre, hogy végre szabadok vagyunk és van remény. Ezt a történelmi emlékezetet és reményteli várakozást megcsúfolva az egykor hangosan oroszellenes Orbán Viktor ma már szinte rendszeresen együtt kávézgat Vlagyimir Putyinnal - mondta Lopusni. Hozzátette:

"Szégyenteljes és gyalázatos dolognak tartjuk, hogy a miniszterelnök ezeken a találkozókon nem képviseli érdemben a nemzeti érdeket, és Magyarországot sok évtizedre kényszerpályára terelő titkos paktumokat köt a magyar emberek háta mögött – olyan veszélyes, méregdrága, és homályos paktumokat, amilyen a Paks 2-es beruházás is."

Szerintük egy olyan beruházás esetén, amely minden magyar háztartásnak 1 millió forintjába kerül, az a legkevesebb, hogy a kormány népszavazáson kér hozzá felhatalmazást. Ezért indítottak népszavazási kezdeményezést a témában, amiért Szegeden is gyűjtenek aláírásokat standjaiknák. Azt írják: a Fidesz természetesen egy szót sem akar hallani a paksi népszavazásról, "mivel tudják, hogy a nép ellenük szavazna". Szerintük már választók és a kormány egyaránt látják, hogy már az első kapavágás előtt is több száz millióba került ez a beruházás, és ezért Orbán Viktor kormánya jogosan fél a felelősségre vonástól. Hozzátette: "Nem lehetünk egy miniszterelnök rövidlátása és politikai kapzsisága miatt ismét orosz gyarmat."