A megszokott évadokkal ellentétben, a Szegedi Pinceszínház 2016-17-es évadában csakis magyar darabokra fókuszál a társulat.

Szeged egyetlen pinceszínházában tartott sajtótájékoztatót a darab rendezője, Varga Bálint és a darab szereplői. A darabot március 11.-én, szombaton mutatják be elsőnek és a rendező kóstolót adott abból, mit is várhatunk egy 18+-os vígjátéktól.

Mohácsi István Francia rúdugrás vígjátéka, leírhatatlanul jó kortárs darab. Nemcsak azért, mert visszaadja az elmúlt évtizedek klasszikus színházi vígjátékok stílusát, de ezt kiválóan napjainkba helyezi át. Nem művi, inkább szabados, néha vulgáris is, és eléggé mélyenszántó témákba csap bele.

Az alaptörténet, hogy egy házaspár pszichológushoz fordul, mert már kissé megkopottnak érzik pár év után házasságukat, szexuális és érzelmi téren is. A pszichológus bevált módszere, hogy random házaspárokat állít szembe egymással, hogy meglássák a másikban és ezzel együtt magukban is a hibát. Ez jól is működik, mindaddig amíg az új pácienseket a legjobb barátokkal nem szembesítik. Innentől kezdődik a ribillió, amiben egy jó vígjátékhoz híven van ármány, szenvedély, titkok és még sorolhatnánk…

Több oldalról is érdekes ez a vígjáték. Nemcsak vígjáték mivolta miatt, ha nem azért is, mert komikum nélkül is nézhető lenne. Komoly szexuális és érzelmi problémákat feszeget, amelyeket valószínűleg a legtöbb házaspár átél közös életük során. Már-már pszichodráma szintet érne el.


Nem az egyetlen újdonság az évadban, hogy magyar darabokra koncentrál a társulat. A Franci rúdugrásban például a két felvonás közt a színpad díszlete is változik, ami a Szegedi Pinceszínház életében nem átlagos. A hat szereplőt felvonultató darabban legkülönfélébb habitusú színészek láthatóak, így igazi vegyes felvágottként adja vissza napjaink sokszínűségét. A színházi vígjátékok megszokott gyorsaságával zajlanak az események, percről percre változnak meg a szálak a szereplők közt.

A Francia rúdugrás első két előadása már teltházas, az összes jegy elkelt. Varga Bálint tervei szerint annyi időpontot szeretnének kitűzni a Francia rúdugrásnak, amennyit csak lehet.

Jegyekről, időpontokról és friss hírekről a Szegedi Pinceszínház weboldalán lehet tájékozódni.

Aki csak teheti, látogasson el, feledhetetlen élményben lesz része…

Ambrus

Czeglédi Ambrus Máté

Czeglédi Ambrus Máté vagyok, jelenleg az SZTE TTIK Környezettudományi mester szakos hallgatója. Mindig is érdekelt a sajtó világa, így már egyetemi éveim alatt kipróbálhattam magam karom hivatalos lapjánál, mint cikkíró, később pedig főszerkesztőként. A médiával jelenleg csak hobbiként foglalkozok, de az írásban mindig is örömömet leltem, így kapva-kaptam a lehetőségért, hogy a DailySzeged szerkesztőségébe kerülhessek. Remélem, hogy sokáig a DailySzeged csapatához tartozhatok majd, és cikkeimmel kiegészíthetem a DailySzeged palettáját valami újjal.