DailySzeged-montázs

Miután Pest megye esetén az ottani közgyűlés azért utasította el a Pilis utótag hozzátételét, mert nem mérték föl, mennyi adminisztrációs és pénzügyi hatással járna mindez, a megyei közgyűlés támogatta a Csongrád-Csanádra történő átnevezést, a továbbiakról az Parlament dönt.

Nincs semmi baj a Cs betűk halmozódásával, nagyon fontos szavaink kezdődnek vele, így a hatalomra emlékeztető „császár", a szerelemhezzköthető „csók", vagy az élet kezdetére utaló „csecs"

- értvelt vitathatatlanul Ádók János a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke. Bár a közgyűlést eredetileg a területi operatív programra benyújtott pályázatok elbírálása és a költségvetés néhány százezer forintra rúgó módosítása miatt kellett soron kívül összehívni, ezt percek alatt elfogadták, a névváltáshoz azonban szinte az összes képviselő hozzászólt.

A közgyűlés fideszes történész képviselőjét már korábban arra kérték, adjon szakmai véleményt ez ügyben. Ő szerinte elfogadható a Csongrád-Csanád verzió, mert csanádi identitás még él az 1950 előtt létezett megye területén, viszont máshol, a torontáli részen – Kiszombortól Újszentivánig – ez nem jellemző. Az MSZP-s Móra József szerint az átnevezésnek olyan költségvonzata lesz, amely miatt ezt a döntést nem kellene meghozni. Kakas Béla elnök viszont állította, egy utca átnevezése többe kerül, mint ez.

A szintén szocialista Havasi Jánosné azzal érvelt, fölöslegesnek tartja, ennél sokkal fontosabb előterjesztések is vannak, "főleg úgy, hogy az ötlet fentről jött", ezért nemmel fog szavazni. A jobbikos Dudás Zoltán szerint ez tényleg érzelmi kérdés, de ettől még fontos. Párttársa, Kiss Attila ​szerint

 támogatni kellene Csanád megye újbóli önállósodását. 

De az MSZP-ben sem mindenki ilyen rideg technokrata: Szirbik Imre elmesélte, hogy 1953-ban a makói kórházban született, de régi formanyomtatványon anyakönyvezték, amelyen Csanád megye neve szerepelt. Elmondta, ugyanilyen érzelmi ügy a szentesieknek az is, hogy sokáig Szentes olyan székhelye volt a megyének, amelyet tényleg a lakosság választott ki. Szerinte az itt lakók kötődése nem változik a névcserével, és megye címerének megalkotásakor annak idején ezt az érzést a történelmi megyecímerek beillesztésével tiszteletben tartották.

A képviselő a végére meg is gondolta magát: egy fideszes társa érvelése meggyőzte, és azt mondta, "ha tényleg nem kerül sokba, viszont fontos a megye csanádi felén élőknek ez az identitás, teljesüljön az óhajuk.". Végül tehát ő, a Fidesz és a Jobbik képviselői igennel szavaztak, egy nem és egy tartózkodás mellett elfogadták, annak további sorsáról a Parlament fog dönteni.

A kormánypárti Szél István elismerte: Lázár János bár kért állásfoglalást a névváltoztatásról a közgyűlésektől, ezt azért tette, mert Blazovich László történészprofesszor megkereste őt ezzel mint „becsületbeli üggyel", így mégis alulról jövő a kezdeményezés.

(Delmagyar.hu)