Az önkormányzat a „Casless Szeged” projekt keretében több szolgáltatási területen is bevezette az elektronikus fizetést 2017 során. Ez a fajta fizetés nemsoká a tömegközlekedési eszközökön is lehetséges lesz.

Az év elején elindult már az online ebéd-, illetve távhő befizetés, de akár a vízdíjat, a lakbért és a bérletidíjat is befizethetjük már így. A tömegközlekedés kapcsán eddig 8 bérletautomata áll rendelkezésre, aki pedig autóval közlekedik, 136 bankkártyával is használható parkolóautomata közül választhat.

A tömegközlekedés ilyenfajta modernizálásaként most a fedélzeti jegykiadó automata rendszer került beüzemelésre.

A jelenleg futó tesztüzem csupán néhány járaton és 60 napig tart majd. Lehetőség van 400 forintért menetjegyet vásárolni, de 1040 forintért akár 24 órára szóló, 2660 forintért 72 órára szóló jegyet is válthatnak az utasok.

A gyengén látók számára a funkciók között megtalálható egy olyan, ami kontrasztosabbá teszi a képernyőt, a külföldi utasok számára pedig németül és angolul is feltünteti a gép a legfontosabb információkat.

A jegyen látható az úgynevezett időpecsét, ami azt jelzi, pontosan mikor történt a vásárlás, így az érvényesség ettől a perctől él.

Összesen eddig két villamosra szereltek fel ilyen jegyautomatát, de rövidesen a trolikon és buszokon is megtalálhatók lesznek.

Egyrészt azért lesz kényelmes, mert nem lesz szükség készpénzre, másrészt pedig az utasok így a jegyvétellel nem tartják fel a jármű sofőrjét.

A tesztüzem letelte után kiértékelik az eredményeket, majd a városi közgyűlés ezalapján eldönti, mikor vezetik be véglegesen ezt az új fajta rendszert.