Illusztráció: DailySzeged-montázs

Pest megye egyelőre nem lesz Pest-Pilis, Csongrád megye viszont még megkaphatja a Csanád utótagot. Hosszabbítanák a megyéket? Egyházi körökben egyébként elsődlegesen a Csanád név használatos erre az egyházközségre - Szegeddel együtt. 

A megyék elnevezésével kapcsolatos miniszteri előterjesztésben a Csongrád Megyei Önkormányzat is felkérést kapott arra, hogy döntsenek arról, meghagyják-e a jelenlegi nevet, vagy átnevezik a javaslatban szereplő Csongrád-Csanádra - írja a SzegedMa. Erről Kakas Béla elnök beszélt a megyei önkormányzat derekegyházi ülésén.

A megyék nevéről csak az Országgyűlés dönthet, azonban ehhez szükséges a megyei önkormányzat véleményének kikérése. Az átnevezést azért javasolják, mert 

"Magyarország megyéi nem tükrözik a vármegyék örökségét."

Kakas szerint nem akarnak elhamarkodott döntést hozni, ennek érdekében a honismereti egyesülettől, valamint Miklós Péter történésztől kérnek véleményt az ügyben, mielőtt állást foglalnának, majd egy hamarosan esedékes, rendkívüli ülésen döntenek a kérdésben.

Csanád Trianon-előtti vármegye nevét - amellett, hogy egy férfinév is egyben - a Szeged-Csanádi egyházmegye pillanatnyilag is használja, bár az egy nagyobb területet lefed. Pest megye átnevezését egyelőre azért napolták el, mert nincs elegendő információjuk a névmódosítással járó pénzügyi hatásokról, egyéb egyéb társadalmi-gazdasági következményekről.