Felújításra szorul a szegedi csillagvizsgáló, mely 25 éve nyitotta meg kapuit a csillagászat iránt érdeklődők számára. A jubileumi alkalomra szombat este a szervezők ismeretterjesztő előadásokkal, és távcsöves bemutatókkal készültek. Adta hírül a szeged.hu.

Sorban érkeztek a Szegedi Csillagvizsgáló rendhagyó programjára, több család is kilátogatott a negyed évszázada működő tudományos műhelybe, mely mára már igazán felújításra szorul. A Szegedi Tudományegyetem intézménye a jubileumi év alkalmából érdekes ismeretterjesztő előadásokkal próbálta csalogatni az érdeklődőket - mint ahogy azt egész évben is teszik, több más érdekes programmal együtt.

A látogatók a csillagok, a bolygók és aszteroidák tudnivalóiról is kaphattak egy kis ízelítőt. Az obszervatórium épülete az elmúlt években eléggé elhasználódott, helyreállítása kiemelt cél az ott dolgozók és az egyetem számára is. Emellett az eszközállományt is fejlesztenék. Ezért gyűjtést kezdeményeztek a létesítmény munkatársai, hogy a szükséges munkálatokra előteremtsék a pénzt. 

A derült idő kedvezett az eget kémlelőknek. A résztvevők nemcsak a holdat, de a naprendszer más bolygóit is megfigyelhették a távcsöveken keresztül. A szombat esti programra csaknem 100-an látogattak el. A gyűjtést sikeresnek vélik a szervezők, az intézmény felújítását 130 ezer forinttal támogatták a kilátogatók.


szeged.hu

Képforrás

Ambrus

Czeglédi Ambrus Máté

Czeglédi Ambrus Máté vagyok, jelenleg az SZTE TTIK Környezettudományi mester szakos hallgatója. Mindig is érdekelt a sajtó világa, így már egyetemi éveim alatt kipróbálhattam magam karom hivatalos lapjánál, mint cikkíró, később pedig főszerkesztőként. A médiával jelenleg csak hobbiként foglalkozok, de az írásban mindig is örömömet leltem, így kapva-kaptam a lehetőségért, hogy a DailySzeged szerkesztőségébe kerülhessek. Remélem, hogy sokáig a DailySzeged csapatához tartozhatok majd, és cikkeimmel kiegészíthetem a DailySzeged palettáját valami újjal.