Nem kapott pénzt az eddigi munkájáért az a szegedi Kft, amely begyűjti és elszállítja a városi szemetet. Az állami hulladékgazdálkodási központnak hivatalosan negyedévente kellene elszámolnia a szolgáltatás ellenértékével, azonban a cég egyetlen fillért sem kapott még ebben az évben – írja a szeged.hu.


A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelési Zrt. egy éve jött létre: az új törvény alapján a szemétdíjakat ez a központ szedheti be. A tényleges munkát azonban a településeken lévő cégek végzik el, ezért a munkáért pedig az állami központtól meghatározott összeget kapnak. Az állami hulladékgazdálkodási központnak hivatalosan negyedévente kellene elszámolnia a szolgáltatás ellenértékével, ez a szabály azonban a gyakorlatban eddig nem érvényesült.


A szegedi cég hitelből fedezi a kiadásokat, amelyek havonta a százmilliós tételt közelítik meg – a szabályzat szerint negyedévente kellene megérkeznie a kifizetéseknek.


Koltainé Farkas Gabriella, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. vezetőjének elmondása szerint 2017-ben csak a tavalyi utolsó negyedév díját utalta át az állam – ezt is áprilisban – az idén elvégzett munkáért pedig még egyetlen fillért sem fizetett.

Ez pedig a cég működését is nagymértékben megnehezíti: csak a bérköltségekre havonta 70 millió forintot fizetnek ki, ehhez jönnek hozzá az egyéb kiadások, és az autókba töltött üzemanyagköltségek. Ahhoz, hogy továbbra is zavartalanul működjenek, kénytelenek a város önkormányzata által biztosított folyószámla-hitelből fedezni a költségeiket. Azt azonban még jelenleg sem lehet tudni, hogy a pénz mikor érkezik meg a céghez.


Az állami holding ettől az évtől kezdve már országosan állítja és szállítja ki a számlákat, így emiatt már nem kötött szerződést a szegedi hulladékgazdálkodási céggel. Koltainé Farkas Gabriella kiemelte, hogy minden információt továbbítanak az állami cég felé, azt viszont még nem tudni, hogy az első negyedéves számlákat a lakosság mikor fogja megkapni.   


Kép: infomovar.huR%c3%b3zsa2

Seres Rózsa

Mindig is érdekelt a média világa, a középiskola befejezését követően pedig a televíziózás világában is kipróbálhattam magam. Szerkesztő-riporterként leginkább a kulturális témák érdekeltek; miután pedig a bölcsészkarra kerültem, az egyetemi rádió újraindításából is kivettem a részem. Úgy gondolom, hogy a mai világban fontos, hogy a dolgok valódi arcát mutassuk, és törekedni fogok arra, hogy az olvasók továbbra is megbízható forrásként tekintsenek az oldalra.