Tizenegyedik alkalommal rendezik meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban az Íjásztalálkozót vasárnap. Az idei rendezvény különlegessége, hogy Ópusztaszerre érkeznek a nagyszentmiklósi kincsek. Adta hírül a szeged.hu.

A Pozsonyi-csata 1110. évfordulója alkalmából rendezett találkozó kiemelkedő eseménye idén is a Nyílzápor lesz, ahol több száz íjász röpíti majd ki egyszerre nyílvesszejét a szeri pusztán.

A nemzeti emlékparkban megrendezésre kerülő íjásztalálkozó célja, hogy a Kárpát-medence minden tájáról évenként egy alkalommal összegyűlve, méltó módon megemlékezzenek a pozsonyi csatáról, Árpád fejedelemről és a hős íjászelődökről. A rendezvény másik fontos célja a hagyományos íj- és nyílkészítés technikáinak felelevenítése és népszerűsítése.

Az íjásztalálkozót – amely a magyar íjászat napja is egyben – immár 2007 óta rendezik meg minden év júniusának végén.

Az idei rendezvény különlegessége, hogy Ópusztaszerre érkeznek a nagyszentmiklósi kincsek. A „Puszták aranya” című kiállítás három fő tematikai egységből áll: a honfoglaló magyarság régészeti hagyatékát bemutató, az avarság régészeti hagyatékát tárgyaló, valamint a nagyszentmiklósi kincs galvanoplasztikai másolatai és azok párhuzamait tartalmazó részekből.

A kiállítás átfogó képet nyújt a Kárpát-medencében megtelepedett kora középkori nomád népek öltözékéről, életmódjáról, hitvilágáról, fegyverzetéről és harcmodoráról és hiteles másolatok révén elérhető közelségbe hozza a látogatók számára a kor egész Eurázsiában páratlan dél-alföldi leletet, a nagyszentmiklósi kincset, amelynek ábrázolásai mára szerves részei lettek a magyar közkultúrának. A tárlat a Móra Ferenc Múzeum népvándorláskori gyűjteményének tárgyain alapszik és 2018. március 31-ig lesz látogatható az emlékpark látogatóközpontjában.

A rendezvény csúcspontját idén is a páratlan Nyílzápor elnevezésű együtt lövés adja június 18-án, vasárnap délután 2 órától.

Az egész napos rendezvénysorozat keretében változatos programok közül választhatnak majd az idelátogatók, lesz Árpád-kori haditábor, valamint kézműves bemutatók és népi gyermek foglalkozások, kulturális programok és lovas bemutatók is várják az érdeklődőket.

Program

Június 18., vasárnap

09:00 – 12:00: Íjász regisztráció – Székely kapu
09:00 – 13:00: Szeri Hétpróba íjászverseny 2. forduló
11:00: „Puszták aranya” kiállításmegnyitó – látogatóközpont
13:00: Honfoglalás-kori lovasbemutató – Lovaspálya
13:30: A Nomád Tábor menete a Nyílzápor területére
14:00: Nyílzápor 2017 – emlékpark mellett
15:00: Íjászverseny eredményhirdetése – emlékpark mellettszeged.hu

Képforrás

(Képünk illusztráció!)

Ambrus

Czeglédi Ambrus Máté

Czeglédi Ambrus Máté vagyok, jelenleg az SZTE TTIK Környezettudományi mester szakos hallgatója. Mindig is érdekelt a sajtó világa, így már egyetemi éveim alatt kipróbálhattam magam karom hivatalos lapjánál, mint cikkíró, később pedig főszerkesztőként. A médiával jelenleg csak hobbiként foglalkozok, de az írásban mindig is örömömet leltem, így kapva-kaptam a lehetőségért, hogy a DailySzeged szerkesztőségébe kerülhessek. Remélem, hogy sokáig a DailySzeged csapatához tartozhatok majd, és cikkeimmel kiegészíthetem a DailySzeged palettáját valami újjal.