A szerző felvételei

Szűcs Balázs lelkész, a párt tagja moderálta, és Kovács Tamás Csongrád megyei elnök volt a házigazda Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjének szegedi fórumán, ahol Mindenki számít! című programját jött népszerűsíteni. Szűcs elmondta, hogy kezdő lelkészként Tatabányán akkor fogalmazódott meg benne a politikával való foglalkozás, amikor egy ajtó hibájára figyelmeztető, régg kinn függő papírra valaki ráírja, hogy "akkor miért nem csinálják meg?" Elmondta, hogy sok barátja, családtagja él már külföldön. Azt mondta, azért dolgozik, hogy

ne kelljen újabb kivándorolt ismerősöket felvennie Skype-on.

Azzal vezette föl Karácsonyt, hogy szerinte egy olyan ember, aki nem a pénzért politizál. Kovács Tamás felvázolta, hogy pártjuk két kiindulópontja, hogy egyrészt le kell váltani az Orbán-kormányt, másrészt ezt nem 2022-ben vagy "majd valamikor" kell megtenni, hanem jövőre. Azt mondta, tudják, hogy ez nem könnyű, de megfelelő emberekkel és programmal sikerülhet, és nem lesz olyan "csúfos kudarc", mint három évvel ezelőtt volt. Karácsonyról azt mondta, ő nem egy "dörzsölt manipulátor", és nem áll mögötte milliárdos, és nem Orbán baloldali megfelelője, de nem is arra van szükség.

Szerinte példamutatásra és egy olyan vállalható alternatívára van igény, ami mögé be tudnak állni a bizonytalanok. Kiemelte: egymillió új szavazót szeretnének aktivizálni. Ehhez pedig szerinte a többi baloldali pártra is szükség van, főleg a választási rendszer miatt. Azzal érvelt jelöltjük mellett, hogy Zuglóban (ahol Karácsony jelenleg polgármester) átlátható önkormányzatot alakított ki, bérminimumot vezetett be, és kiválóan vezeti a várost szerinte. Ellentétbe állította mindezt azzal, hogy Szegeden szerinte kongó focistadion lesz, és "kisvasút" épül Vásárhelyre. A panelházak tetejének lebontását is rossz ötletnek tartják, egyébként szerintük a magas és ezáltal meleg tetőket pl. napenergia begyűjtésére ki lehetne használni.

Karácsony Gergely szerint ma Magyarországnak nincs is kormánya olyan értelemben, hogy az 1848-as 12 pont szerint az felelős kormányt jelent, ami szerinte nem jellemző a jelenlegi hatalomra. Szerinte Orbán nem megkeres és megold problémákat, hanem csak fölnagyítja azokat, nem szolgál, hanem szolgákat hoz létre, a hatalomból pedig pénzt csinál az "oszd meg és uralkodj!" elvet érvényesítve. Ugyanakkor szerinte lassan az emberek hozzászoknak mindenhez.

"Mészáros Lőrincé lett a legnagyobb banknak a fele, és ekkor nem megyünk ki az utcára és gyújtjuk fel a kukákat, hanem még a Népszavában is csak a harmadik oldalon fér el."

- érzékeltette. Szerinte Orbán Viktor amikor "reggelente felkel és belenéz a borotválkozótükörbe", mentségeket keres önmagának, például hogy a magyarokat csak az "erős kéz politikájával" lehet vezetni, máshogy nem, ahogy ezt le is nyilatkozta külföldön. 

Azt mondta, amit irigyel Nyugatról, az hogy ott az általuk használt "Mindenki számít" szlogen már kézenfekvő közhely, mert ott nem csak szlogen, hogy emberek ne lakjanak az utcán. Szerinte először valósították meg mindezt, és utána váltak gazdag országokká. Szerinte egész másfajta hatalom kell. Ő maga sem született politikusnak, és bár humorosan megjegyezte, már nem is tudja, hány éve az, még mindig erős a csábítás, hogy visszamenne az egyetemre, annyira besározza a kormány a politikát. 

Félve mondja ki az összefogás szót

- Mindenképpen azt gondolom, hogy szükség van együttműködésre minden ellenzéki párttal, hiszen a választókerületekben egy jelölt kell hogy a Fidesz kihívója legyen - mondta lapunk kérdésére, majd hozzátette: olyan, aki képes megszólítani a nagyon sokszínű és heterogén szavazótábort, aki kell a kormányváltáshoz. Az MSZP-ről azt mondta, "hiába van egy helyben méltán népszerű miniszterelnök-jelöltje, nem tudja azokat a bizonytalan szavazókat megszólítani, akik szükségesek ehhez. Azt mondta, a politikájuk ezért most elsősorban a bizonytalanoknak kíván alternatívát nyújtani. Feltettem neki is a választási rendszer megváltoztatásáról, és Gulyás Márton ezzel kapcsolatos mozgalmáról is a kérdést:

- Ez két kérdés. Nyilvánvaló, hogy hosszútávon Magyarország nem létezhet egy ilyen igazságtalan választási rendszerben, ez méltatlan a választói akarathoz. Ez a rendszer arra van kitalálva, hogy kicsorbítsa a választók akaratát, ahelyett, hogy ezeket szolgálná. És azzal is egyetértek, hogy a lehető legszélesebb politikai konszenzust kell ebben a kérdésben megtalálni, tehát ha egyszer lesz politikai helyzet ahhoz, hogy ezt a rendszert újragondoljuk, akkor - mivel ez a demokrácia legfontosabb játékszabálya - a lehető legszélesebb, akár a politikai szélsőségek felé is kinyúló konszenzust kell kialakítani. Az egy kérdés, hogy taktikailag mi a jó.

"Hogy ezt a kérdést el lehet-e érni, lehet-e a Fideszt olyan nyomás alá helyezni, hogy ezt a változtatást megtegye a 2018-as parlamenti választás előtt? Én azt gondolom, hogy ez politikailag nem reális."

Azzal folytatta: "azt is gondolom, hogy az ellenzék hibát követ el akkor, ha olyan típusú kérdéseket helyez a politikai viták középpontjába, amelyek egyébként a választópolgárok hétköznapi életével kapcsolatosan kevés fogódzót adnak. Azok a bizonytalan szavazók, akiket meg kell szólítanunk, arra a kérdésre szeretnének választ kapni, hogy mitől lesz nekik jobb az életük akkor, ha van egy kormányváltás." Azt mondta, ezzel együtt tiszteli Gulyás Mártont, és egyetértenek a mozgalmának céljával, de szerinte a Fidesz ebben a választási rendszerben is legyőzhető, ezt alátámasztandó megemlítette az elmúlt ciklus három időközi választását, mely ellenzéki sikerrel zárult.

Botka Lászlóról, akivel ma egyébként találkozott, azt mondta, sok sikert kíván neki, de jelenleg ő inkább saját elérendő céljairól beszél, más pártok személyeiről nem. A Jobbikról azt mondta, irányváltásával, és Simicskához való viszonyuk miatt Orbán rendszerének részének tekinti, az MSZP-ről és a DK-ról pedig az általános együttműködési szükség mellett, hogy nagy az elutasítottságuk. Rákérdeztem a kisebb pártokra (Momentum és a Pukli-féle Polgári Világ).

- Ahogy minden héten megjelenik egy új párt, ez egyre inkább kezdi egy kicsit komolytalanná tenni ennek a politikai oldalnak a jövőjét, miközben itt nagyon értékes emberek, és gondolatok vannak. Hozzátette: "vannak beszélgetések a háttérben, ezeket nem nevezném tárgyalásnak, de azt gondolom, hogy van egy fajta nyitottság az együttműködésre, és én azért is vállaltam a miniszterelnökség-jelöltséget, hogy én ennek a világnak a képviselőjeként segítsem egy ilyen szövetség létrehozását." - mondta el kérdésemre. Hozzátette: ez neki nem személyes ügy, "ennek a világnak" kell megerősödnie, és a probléma, hogy ezek a szervezetek külön nem elég fajsúlyosak.

"Több szavazó, kevesebb párt"

- összegezte végül egy hozzászóló kérdésére válaszolva, mire lenne szükség. 

Dübörög a gazdaság, csak itt nem halljuk

Nálunk a legkisebb a társadalmi kiugrás lehetősége  vetette föl, hozzátette: Románia korrupcióban már sehol sincs hozzánk képest. A jelenlegi egykulcsos adó szerinte "barbár", és progresszívre van szükség helyette, hogy a gazdagabbak valamivel többet adózzanak, hogy a szegényebbeken segíthessenek. Szerinte a jelenlegi adórendszer felnyomja a nagy mennyiségű pénzt a felső 5%-ba, akik ezt értékpapírba fektetik be, amivel nincs gond, csak ők is megértenék, hogy kicsit többet adózzanak az igazságosságért. Ettől még azt mondta, nem mosná össze a jómódúakat a bűnözőkkel, "még azt se mondaná, hogy fizessenek a gazdagok".

Szerinte ma a gazdasági növekedés a gyakorlatban a rossz vásárlóerő, azaz az alacsony fizetések miatt nem csapódik le. Elmesélte, hogy egy benzinkutassal találkozott korábban, aki elmondta, hogy kávézót szeretne üzemeltetni, de nem tud, egyrészt a devizaadósságuk miatt, másrészt, mert a rossz bérek miatt egyre kevésbé ülnek be az emberek ilyen helyekre, csak "megveszik a sört a Tescóban, és otthon megisszák", mert ezt tudják megengedni maguknak.

Szerinte jól mutatja a kormány hozzáállását a nehéz helyzetűekhez a Kövér Lászlónak tulajdonított "panelprolik" kifejezés. A házelnök állítólag azt is mondta, hogy ha növelnék a béreket, az rontaná a gazdasági fejlődést. Szerinte Széchenyit követve "kiművelt emberfőkre" van szükség a fejlődéshez, aminek az oktatás zászlóshajója kellene hogy legyen. Szerinte a rossz iskolarendszer miatt egyre többen gyakorlatilag analfabéták, mások számolni nem tudnak rendesen, az iskola pedig "kilöki" magából a különlegese nevelési igényű gyerekeket. 

Ő maga is diszlexiás - árulta el, majd hozzátette: ettől még nem gondolja, hogy "idióta lenne", sőt, megjegyezte, hogy felmérések szerint ezek az emberek általában kreatívabbak. Mindenesetre szerinte manapság azokat a gyerekeket, akik mások kicsit, mint a többiek, nem kezelik rendesen, kihullanak, hogy aztán közmunkásként vagy munkanélküliként végezzék. Szerinte az oktatási rendszer nem olyan jó, mint azt a minisztérium pedagógusnapra küldött propagandalevelében írta, amitől a tanár felesége "majdnem agyvérzést kapott".

"Ha így folytatjuk, éhséglázadások lesznek."

- jelentette ki. Pedig szerinte ha nem is fogunk úgy keresni, mint az osztrákok, annyit kereshetnénk, mint a csehek. "Szlovákia meg már röhög rajtunk, rég Euróval fizetnek" - mondta. Nem csak kormány- hanem rendszerváltást szeretnének, ami jelenleg nehéz, mert Orbán rendszerének fontos eleme a politika befröcskölése, és a relativizálás, hogy "a szocik is loptak" - véli. "Vissza kell foglalni a politikát, különben minden elveszett - mondta Karácsony.