A baljós cím alapján ne gondoljunk rémtörténetre, hiszen egy aranyos kis majomról van szó, amely júliusban látta meg a napvilágot. Számolt be a Szegedi Vadaspark honlapján.

A neve ugyan hivatalosan fehérarcú sátánmajom, de az állatkertben a másik nevét használják gyakrabban: saki. Az élesebb szemű látogatók is észrevehetik a kölyköt, ahogy anyja hasán kapaszkodik. Bár a gondozóik is csak így, rejtve tudják meglesni az apró majmot, azt gyanítják, hogy az hím, és ez alapján nevezték el Bandinak. A Szegedi Vadaspark nemzetközi fajmegmentési programban (EEP) vesz részt a faj tartásával és szaporításával - évek óta sikerrel.


A saki (Pithecia pithecia) Amazónia északkeleti részén él, az esőerdők lombkoronaszintjén, a talajra ritkábban jön le. Jellegzetessége, hogy nagy a hímek és nőstények közötti különbség, nemcsak a testnagyságot, hanem a színt és mintázatot tekintve is. A szürkésbarna nőstény mellett a hím ugyanis sötét színű és fehér álarcot visel. Az állatkertben úgy tapasztalták, monogám párokban élnek, míg a természetben megfigyelték, hogy esetenként több nőstény és hím is élhet együtt a kis csapatokban. Évente egy kicsinyük születik átlagosan 146 nap vemhesség után, amelyet az anya cipel az első három hónapban.

A sakik természetbeni helyzete az Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai szerint kevésbé ismert, a nagy elterjedési területének köszönhetően nem számít veszélyeztetettnek. Az európai állatkertekben több mint 300 egyede él, ebből egy csapat már hosszú évek óta szaporodik Szegeden.


zooszeged.hu

Képforrás - Endrédi Lajos

Ambrus

Czeglédi Ambrus Máté

Czeglédi Ambrus Máté vagyok, jelenleg az SZTE TTIK Környezettudományi mester szakos hallgatója. Mindig is érdekelt a sajtó világa, így már egyetemi éveim alatt kipróbálhattam magam karom hivatalos lapjánál, mint cikkíró, később pedig főszerkesztőként. A médiával jelenleg csak hobbiként foglalkozok, de az írásban mindig is örömömet leltem, így kapva-kaptam a lehetőségért, hogy a DailySzeged szerkesztőségébe kerülhessek. Remélem, hogy sokáig a DailySzeged csapatához tartozhatok majd, és cikkeimmel kiegészíthetem a DailySzeged palettáját valami újjal.