Illusztráció

Szegeden a Lapcomnál? Esetleg valami közelben található cégnél? Nem talált. Veszprémben a megfelelő érdekeltségű PLT alá tartozó nyomdában.

A kormányközeli SzegedMa egy ideje újra terjeszti a város háztartásaiban a Déli Szó című ingyenes újságját, amely az önkormányzattal legalább kritikus, de a fideszes képviselőkkel már nagyon keszttyűs kézzel bánik. Egy-egy alákérdezős interjú alatt még a képviselő Facebook-os rajongói oldalát is szeretik kiemelten megjeleníteni. (Jó, ezt a Szegedi Tükör is megteszi Botkával, igazából egykutya a két lap.)

De ha megnézzük, hol nyomtatják ezt az újságot, meglepődhetünk, hogy nem egy Csongrád megyei településen, hanem egyenesen Veszprémben, a Maraton Lapcsoport Kiadó nyomdagépein. Kis internetes keresés után azonban már nem is oly meglepő:

A cég a Pannon Lapok Társaságához tartozik.

Akiket ugye a Mediaworks vásárolt föl, amely cég - miután kivégezte a Népszabadságot - Mészáros Lőrinc tulajdonába került. Az északkelet-magyarországi cég egyébként nagyrészt Veszprém és Fejér megyében önkormányzati lapokat ad ki, valamint a Szuperinfó-lapcsalád ottani tagjai is náluk gördülnek le a nyomdáról.

Az hogy egyébként ki áll az erősen fideszes SzegedMa mögött, nem olyan egyértelmű, mint elsőre tűnt. Először is az impresszumukban más cég van feltüntetve kiadónak, mint a Médiaajánlatukban. Valószínűleg, hogy ez utóbbi már elavult adat, eszerint ugyanis a Leonardo Kft. adta ki a lapot, amelynek tulajdonosa nem más volt, mint Oláh János volt fideszes országgyűlési képviselő. (Aki amúgy a Telin TV tulajdonosa is, amikor a szegedi közgyűlésben fideszes többség volt, juttatott is rendesen közpénzt közbeszerzés nélkül médiacégeinek.)

A mostani kiadó Napfénymédia és Marketing Kft.-ról nem sokat tudni, érdekes viszont, hogy - miután a lap jelentős mennyiségű allami hirdetést kap - a közérdekű adatigénylésekben rendre a Village Media Kft. által tulajdonolt médiumként van feltüntetve. Erről a cégről korábban az Átlátszó írta meg, hogy úgy szerepel két nagy médiaház portfóliójában is, hogy még weboldala sincsen, közben szinte az összes médiuma nyeri sorra az állami hirdetéseket. (Helyi tévéi például kizárólagosan, ami azt jelenti, hogy pl. a csongrádi tévé kap, a vélhetően magasabb nézettségű szegedi viszont nem.) 

A SzegedMa ezen túl tagja 2011 óta a Regon Médiacsoportnak is, amely Oltyán József tulajdonában áll. Róla MSZP-közeli üzletemberként írtak, Zuschlag János köréhez sorolták, publikál is, most erősen fideszes felhanggal. Érdekesség, hogy a Regon-csoport és a Village Média helyi (ún. hiperlokális, azaz kizárólag egy városról szóló, mint lapunk) portfóliója nem hogy nem azonos, de egymás konkurenciája is sok településen.