Bibó István államminiszter a szovjet megszállás napján írt nyilatkozatának meghallgatása után, egy-egy szál virággal emlékeztek június 26. napján a Kormányhivatal munkatársai az 1956-os forradalom miniszterelnöke és mártírtársai kivégzésére és újratemetésére, a független Magyarország napján. Az épületben ma is megtekinthető a jogtudós, filozófus és államminiszter életét és munkásságát bemutató kiállítás.

1956. november 4-ének hajnalán, amikor a bevonuló szovjet csapatok elfoglalták a Parlamentet Bibó István egyedül maradt az épületben, hogy a megszállókkal tárgyaljon, és tervezetet fogalmazzon meg a magyar kérdés tárgyalásos rendezéséről, miközben minisztertársai már elmenekültek. A Nagy Imre-kormány tagja, ekkor egy kiáltványt is megfogalmazott, amelyben a magyarokhoz és a világhoz fordul a forradalom, a forradalmi nemzet védelmében. A törvényes magyar kormány egyetlen, az Országgyűlés épületében tartózkodó képviselőjét szerepvállalása miatt később életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, és szabadulása után sem egyezett ki a Kádár-rendszerrel, hanem élete hátralevő részét belső emigrációban, elfeledve töltötte.

Ezt a kiáltványt hallgatták meg emlékezésül és okulásul a kormányhivatal munkatársai, majd száz szál virág elhelyezésével a szobor talapzatán tisztelegtek mindazok emléke előtt, akik életükkel vagy egzisztenciájukkal fizettek azért, mert hűségesek maradtak a forradalom eszméihez.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Rákóczi téri épületében, a földszinti nagyteremben egy hónapig látható a Bibó István élete és munkássága című kiállítás, amely átfogó képet az a kiváló jogtudós, filozófus életéről és munkásságáról. 

Ambrus

Czeglédi Ambrus Máté

Czeglédi Ambrus Máté vagyok, jelenleg az SZTE TTIK Környezettudományi mester szakos hallgatója. Mindig is érdekelt a sajtó világa, így már egyetemi éveim alatt kipróbálhattam magam karom hivatalos lapjánál, mint cikkíró, később pedig főszerkesztőként. A médiával jelenleg csak hobbiként foglalkozok, de az írásban mindig is örömömet leltem, így kapva-kaptam a lehetőségért, hogy a DailySzeged szerkesztőségébe kerülhessek. Remélem, hogy sokáig a DailySzeged csapatához tartozhatok majd, és cikkeimmel kiegészíthetem a DailySzeged palettáját valami újjal.