Illusztráció: Tarnay Kristóf Ábel

Naponta többször is elmegy az áram néhány másodpercre az utóbbi hetekben Szőregen. A lakók egyre idegesebbek, hiszen elektromos berendezéseik megbolondulnak, a hibabejelentőt pedig a legtöbb esetben el sem érik. Számolt a lakossági panaszokról a delmagyar.hu.

Napi rendszerességgel elmegy az áram, akár többször is. Csak néhány másodpercre, de ez is elég ahhoz, hogy jelentős bosszúságot okozzon a lakóknak. Vannak, akiknek a riasztója is megszólal minden alkalommal, és olyan is előfordult, hogy használhatatlanná vált az elektromos garázskapu egy ilyen áramkimaradás után.

"Percekig tart ilyenkor, amíg a tévé újraindul, a digitális jel megérkezéséig pedig internet és telefon sincs. De elszáll a számítógép is, és minden más elektromos eszköz megzavarodik. Ráadásul nem hiszem, hogy túl jót tesz nekik ez a feszültségingadozás."

-mondta az egyik szőregi lakos.

Az áramkimaradásról tudnak a Szőregen működő, 20 főt foglalkoztató informatikai vállalkozásnál is, náluk viszont ezek a pillanatnyi kimaradások a generátoroknak köszönhetően nem érzékelhetők.  Vas Zoltán tulajdonos elmondta, hogy otthonában az utóbbi hetekben kénytelen minden elektromos berendezést állandóan állítgatni, mert azok minden áramszünet után villognak. 

"Félévente ugyanakkor egész napos áramszünetek is vannak, amiket ugyan előre bejelentenek, viszont aznap nem tudunk dolgozni. Nagy cégek rendszereit visszük, így elég kellemetlen, ha ilyen dolog miatt kell leállnunk."

-mesélt a helyzetről.

A Délmagyar olvasói közül többen jelezték a lapnak, hogy a DÉMÁSZ-hibabejelentő nagy gyakorisággal elérhetetlen, esetenként átkapcsol másik vonalra, amin nem lehet elérni ügyintézőt. Aki pedig mégis sikerrel járt, azt a választ kapta, biztosan a vihar miatt volt probléma. Csakhogy a jelenség hetek óta napi rendszerességgel fennáll.

A DÉMÁSZ reagált a lapnak is, miszerint

"A légvezetékes hálózatok kialakításuknál fogva jobban ki vannak téve a szélsőséges időjárásnak. A hálózatra eső letört gallyak, faágak, de akár a madarak is okozhatnak problémát. Az utóbbi hetekben az erős szél miatt volt több esetben rövid idejű kimaradás az áramszolgáltatásban. Ezekről az áramszolgáltatóhoz automatikusan is érkezik rendszerjelzés, és az ügyfelektől is kaptak bejelentést. A cég munkatársai bejárták az érintett szakaszokat, és azonosították a hibahelyeket. A javítás a napokban elkezdődik. A munkálatok is járhatnak áramszünettel, de ez a beavatkozás lényegesen csökkenti majd a rövid idejű áramkimaradások számát."

Delmagyar.hu

Képforrás

Ambrus

Czeglédi Ambrus Máté

Czeglédi Ambrus Máté vagyok, jelenleg az SZTE TTIK Környezettudományi mester szakos hallgatója. Mindig is érdekelt a sajtó világa, így már egyetemi éveim alatt kipróbálhattam magam karom hivatalos lapjánál, mint cikkíró, később pedig főszerkesztőként. A médiával jelenleg csak hobbiként foglalkozok, de az írásban mindig is örömömet leltem, így kapva-kaptam a lehetőségért, hogy a DailySzeged szerkesztőségébe kerülhessek. Remélem, hogy sokáig a DailySzeged csapatához tartozhatok majd, és cikkeimmel kiegészíthetem a DailySzeged palettáját valami újjal.