A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) országos négyszínfestésre invitálta a négyszínfestés szerelmeseit. Az országban megannyi helyen ragadtak ecsetet, többek közt Szegeden is.

Az MKKP több akciót is végrehajtott már, ami elsőnek ugyan öncélúnak tűnhet, viszont komolyabban belegondolva eléggé hasznosak. A teljesség igénye nélkül szoktak gerillakertészkedni, street artok jelentek meg országszerte, szoktak úgy simán csak politizálni is, de űrhajósokat is keresnek gőzerővel. A párthoz köthető megmozdulások egyike a négyszínfestés is. Ezen alkalmakkor egy-egy városban olyan területek keresnek fel, ahol rossz, gyatra állapotban lévő járdák töréseit festik ki. Több célból is. Az egyik a figyelemfelkeltés, hogy baj van némelyik járdával, a másik, hogy egy kicsit színesebbek legyenek a városok.

matematikában a négyszín-tétel azt állítja, hogy egy tetszőleges régiókra osztott síkot, akár egy térképet egy ország megyéiről, ki lehet úgy színezni legfeljebb négy szín felhasználásával, hogy ne legyen két azonos színű szomszédos régió. Két régiót akkor nevezünk szomszédosnak, ha nem csak izolált pontokban, hanem egy görbe mentén érintkeznek. A régióknak összefüggőeknek kell lenniük: tehát nem állhatnak különálló részekből, mint nem kevés ország, például AngolaAzerbajdzsán vagy az Amerikai Egyesült Államok.


A vasárnapii megmozduláson Szegeden a Széchenyi téren színeztek kicsik és nagyok, idősek és fiatalok egyaránt. A látvány pedig magáért beszél. Több arra sétáló is csak leült a fűbe, hogy azt nézze, hogyan haladnak az önjelölt utcafestők, mások fotókat készítettek meg selfieket csináltak a színessé vált területen. Az egyik járókelő megjegyezte,

„Sokkal jobban néz ki így a Széchényi!”

Míg egy biciklivel közlekedő idősebb hölgy invitálta a négyszínezőket, hogy átmehetnének Újszegedre is, mert ott is találnának bőven „üres színezőket”.

Az egyik passzivistával is beszéltünk az akcióról és a négyszínfestésről.

„Ha jól emlékszem ez volt a hatodik festésünk, színeztünk már az Aradin, a Bartók téren, a Híd utcán és a Festő utcán is. Ez az első esemény, amit nyilvánossá tettünk, így többen dolgozhattunk. Általában 5-6 MKKP-s vett részt itt Szegeden négyszínfestésen. Szerencsére az önkormányzattal, rendőrökkel soha nem volt problémánk, pozitív a hozzáállásuk. Több helyen már ki is javították a töredezett járdákat, amiket kiszíneztünk. Ugyan fáj a szívünk ilyenkor, mert sok munka van benne, de legalább kijavították – akármennyire is csúnyább így, mint kiszínezve. Ha az önkormányzat azokat a járdákat javítaná ki elsőnek, amik csak töredezettek, nem azokat, amiket mi már kifestettünk, az lenne a legjobb.”

Több MKKP-s is azt a visszajelzést kapta, hogy nagyon jók a négyszínezett járdák. Az óvodáscsoportok elszakíthatatlanok, miután meglátják a kiszínezett járdafoltokat, mások arról számoltak be nekik, hogy sokkal vidámabban mennek munkába, miután elhaladnak egy-egy ilyen terület mellett. Egy kerekesszékes szegedi lakos kifejezetten örül neki, hogy rikító színekkel kenik le a rosszállapotú járdákat, így gyorsabban újra tudja tervezni az utvonalát és nem kell kínlódnia a lyukacsos, kátyús területeken.

Ugyanígy négyszínre festettek rosszállapotban lévő járdákat vasárnap Érden, Győrön, Kiskunfélegyházán, Pécsett, Veszprémben, Kaposváron, Debrecenben, Fehérváron és természetesen Budapesten is. Mindegyik városban ugyanazt szeretnék:

Színes várost, ép járdákkal!

Nem nagy kérés…

Ambrus

Czeglédi Ambrus Máté

Czeglédi Ambrus Máté vagyok, jelenleg az SZTE TTIK Környezettudományi mester szakos hallgatója. Mindig is érdekelt a sajtó világa, így már egyetemi éveim alatt kipróbálhattam magam karom hivatalos lapjánál, mint cikkíró, később pedig főszerkesztőként. A médiával jelenleg csak hobbiként foglalkozok, de az írásban mindig is örömömet leltem, így kapva-kaptam a lehetőségért, hogy a DailySzeged szerkesztőségébe kerülhessek. Remélem, hogy sokáig a DailySzeged csapatához tartozhatok majd, és cikkeimmel kiegészíthetem a DailySzeged palettáját valami újjal.