Csongrád megyében az index.hu felmérései szerint a legnépszerűbb kutyafajta a puli. Az állatorvosi kamara megyei szervezetének elnöke cáfolta ezt az állítást.

Szalay János, a szegedi Kisállat-ambulancia alapítója, a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) Csongrád megyei szervezetének elnöke szerint ezek az adatok nem tükrözik a jelenlegi helyzetet.

A következtetéseket az úgynevezett Petvetdatából vonták le, mely a mikrocsippes állatazonosítóval rendelkező kisállatok nyilvántartására szolgál. A szakember tapasztalatai szerint az utóbbi időben a kis testű – francia bulldog, mopsz, tacskó, pincsi, west highland white terrier – fajták a legnépszerűbbek Szegeden.

Az adatokból az is kiderül, hogy a Magyarországon lévő körülbelül 2 milliós kutyaállomány közel 60 százaléka (1,3 millió kutya) fajtatiszta. Ezek persze csak a regisztrált mikrocsippel ellátott kiskedvencek, ennél jóval nagyobb számról lehet szó valójában.

Bár a puli ennek ellenére tényleg népszerű a megyében, több okból kifolyólag is. Egyrészt az egyik legismertebb magyar terelőkutya-fajta, másrészt nagyszerű házőrző és jelzőkutya és mindemellett jól bírja a hideget, rideg körülményeket.

Fotó: kutyafajtak.hu