Jó gyakorlat kategóriában nyerte el a Nemzetközi LUMA StarT Oktatási Díjat a MTA-SZTE Természettudomány Tanítása Kutatócsoport a  független Finnország megalakulásának 100. évfordulójának tiszteletére, a finn LUMA Központ által meghirdetett StarT pályázaton - olvasható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) honlapján.


Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a magyar kutatócsoport mindkét kategóriában a legjobb tíz közé jutott, jó gyakorlata pedig elnyerte a szakmai zsűri által odaítélt nemzetközi oktatási díjat. A munkát és a kutatócsoportot a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának docense, Korom Erzsébet vezette.


A StarT projekt nemzetközi viszonylatban is jelentős: több ezer tanárt, diákot, valamint oktatással foglalkozó szakembert mozgat meg kezdeményezés, melynek célja egy új, több tudományterületet érintő és együttműködésre alapozott gondolkodásmód meghonosítása, a projektalapú tanulás támogatása. Segíti a modern technológia, az iskolán kívüli egyéb lehetőségek bevonását a tanulási folyamatba, az alkalmazott kreatív módszerekkel és a gyerekek fantáziáját megmozgató témákkal pedig igyekszik felkelteni a diákok érdeklődését a természettudományok területe és a matematika iránt.


A StarT pályázaton két kategóriában lehetett indulni a kijelölt időszakban megvalósult projektekkel, illetve jó gyakorlatokkal. A kategóriánként három-három díjazottat 36 országból érkezett, több mint nyolcszáz pályamunka közül választották ki.


A pályázaton az MTA-SZTE Természettudomány Tanítása Kutatócsoport két projektjét - oktatási kategóriában a Gesztenye matematikája, a jó gyakorlatok kategóriában pedig a Természettudományos vásár - Projektek nagyító alatt címűt választották a legjobb tíz közé, az utóbbi pedig elnyerte a Nemzetközi LUMA StarT Oktatási Díjat.


A kutatócsoport az MTA 2016 őszén indult tantárgy-pedagógiai kutatási programjában tevékenykedik, amelynek célja a szakmódszertan tudományos bizonyítékokra alapozott megújítása. A szakmódszertani kutató- és fejlesztő munkában együtt dolgoznak kutatók és gyakorló pedagógusok, szoros együttműködés alakul ki a tanárképzés és az iskolák között. 
A StarT pályázatra küldött projektek a kutatócsoport partneriskoláiban zajlottak, a projektvezetők pedig mindannyian aktív tagjai a kutatócsoportnak.


Kép: start.luma.fiR%c3%b3zsa2

Seres Rózsa

Mindig is érdekelt a média világa, a középiskola befejezését követően pedig a televíziózás világában is kipróbálhattam magam. Szerkesztő-riporterként leginkább a kulturális témák érdekeltek; miután pedig a bölcsészkarra kerültem, az egyetemi rádió újraindításából is kivettem a részem. Úgy gondolom, hogy a mai világban fontos, hogy a dolgok valódi arcát mutassuk, és törekedni fogok arra, hogy az olvasók továbbra is megbízható forrásként tekintsenek az oldalra.