GIF: A szerző felvétele

„Fidget spinner kapható” - olvastam az üzlet Kárász utcai kirakatán, mikor bementem, és gondoltam: nyilván azért írták ki, mert akkora a kereslet, hogy rengeteg embernek csillan fel a szeme, mikor meglátja, hogy itt tud venni a játékból. És így is van: a bolt naponta százat is elad az 1700 forint körüli áron kapható kis pörgettyűkből, és már rendelik is a következő adagot.

 - Kínában nagyon felhájpolták, felkerült róla rengeteg videó a YouTube-ra, és ezután terjedt el - magyarázza Szakál István, az Eldorádó ajándékbolt egyik eladója, hogy mi vezetett a játék gyors népszerűvé válásához. Emellett ezzel kapcsolatos okostelefonos alkalmazásokat is hirdetnek a közösségi médiában. (Mindehhez érdemes nem elfelejteni, hogy a Z-generációnak már az online videók az elsődleges audiovizuális médiumuk, nem a tévé.) Leginkább az általános iskolások kapkodják el, de középiskolások, és olykor még az egyetemisták is visznek belőle.

Itt ötféle színben is kapható a pörgetnivaló

A műanyagból és alumíniumból készült háromágú pörgettyű közepén kis acél csapággyal eredetileg autista és figyelemzavaros gyerekek figyelmének lekötésére készült, ami az eladó szerint valószínűleg működött is. (Mások szerint nem.) Mára azonban közkedvelt lett, rengeteg trükköt is lehet vele csinálni. 

Nagyon bitangul fogy, naponta száz darab is!

- árulta el az eladó. A Kínából szállított játékokat a cég maga importálja, de olyan gyorsan fogy, hogy két hét múlva már érkezik is a következő szállítmány. Az itthon leginkább ismert változaton túl van belőle például kattintós dobókocka, és több drágább, prémium változat is, amelyek 10-20 ezer forintba is belekerülhetnek. Azt mondják: ez inkább csak akkor fog bejönni Magyarországra, ha az egyetemisták-fiatal felnőttek is rákapnak a pörgetésre.