Jubileumi programokkal, többek között rangos természettudományi verseny megrendezésével emlékezik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) arra, hogy egykori rektora, Szent-Györgyi Albert 80 éve vette át az orvosi és fiziológiai Nobel-díját – írja az MTI.


Az egyetemen a megemlékezések mellett kiállításokkal, tudományos, kulturális és sporteseményekkel, valamint tanulmányi versennyel idézik meg a tudós alakját, aki a rangos elismerést a biológiai égés folyamatával kapcsolatos felfedezéseiért kapta, különös tekintettel a C-vitamin és a fumársav katalízisszerepére. A díjat 1937. december 10-én vette át.Az emlékévben megrendezik az ország egyik legrangosabb természettudományos versenyét, a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt is, amelyen évről évre mintegy kétszáz hazai és határon túli középiskolás diák adhat számot a tudásáról.

A verseny idei témája: „Szent-Györgyi és munkássága, valamint a fizikai, kémiai és fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjasok 2012 és 2016 között”, de kiemelt szerepet kapnak majd a kémiai Nobel-díjat érintő kérdések is. A rendezvényhez kapcsolódó Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozójának vendége lesz ugyanis idén Stefan Hell, aki 2014-ben Eric Betziggel és William Moernerrel megosztva vehette át az elismerést a szuperfelbontású fluoreszcens mikroszkópia kifejlesztéséért.

A találkozón, amelyet a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány szervez, részt vesz még Bert Sakkmann, aki 1991-ben nyerte el az orvostudományi Nobel-díjat Erwin Neherrel együtt a sejtek ioncsatornáinak működését feltáró felfedezéseiért.


A hagyományoknak megfelelően a versenyen résztvevő csapatok kreatív kategóriában is összemérhetik majd a tudásukat: idén kisfilmeket és képregényeket várnak a szervezők. A pályamunkáknak a 2012 és 2016 között fizikai, kémiai vagy fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjjal kitüntetett tudósok közül egy kutató munkásságát és az eredményeit kell bemutatniuk. A pályamunkákat szakmai zsűri értékeli majd (a tanulmányi verseny eredményétől függetlenül).


A megmérettetésre szeptember 15-ig, itt lehet nevezni. A kreatív kategóriák pályamunkáinak beadási határideje pedig november 15.


A jubileumi évben a Szegedi Tudományegyetem rendezvények sorával tiszteleg majd az egykori rektora előtt: az egyetem kulturális irodája fotópályázatot hirdet, emellett szimfonikus zenekari koncertet is szervez. 

Az érdeklődők Szent-Györgyi emléksétán vehetnek részt, amelyen megismerhetik a nemzetközi hírű tudós szegedi életének és munkásságának jelentősebb helyszíneit; megtudhatják, hogyan készül a C-vitamin, az SZTE egészségügyi karai pedig a Szent-Györgyi Napok programsorozattal kapcsolódnak az emlékévhez.


Kép: kertipad.huR%c3%b3zsa2

Seres Rózsa

Mindig is érdekelt a média világa, a középiskola befejezését követően pedig a televíziózás világában is kipróbálhattam magam. Szerkesztő-riporterként leginkább a kulturális témák érdekeltek; miután pedig a bölcsészkarra kerültem, az egyetemi rádió újraindításából is kivettem a részem. Úgy gondolom, hogy a mai világban fontos, hogy a dolgok valódi arcát mutassuk, és törekedni fogok arra, hogy az olvasók továbbra is megbízható forrásként tekintsenek az oldalra.