Idén is rengeteg képzőművész adott be összesen több mint 600 alkotást a Szegedi Nyári Tárlat előzsűrizésére. Nátyi Róbert művészettörténész, a kiállítás kurátora elmondta: az első forduló után, a tényleges zsűrizésen már 250 festményt, grafikát és plasztikát szemlézett Ibos Éva művészettörténésszel és Kántor Ágnes festőművésszel közösen.

A Nyári Tárlat évről évre tartja kiemelkedő színvonalát, mutatja ezt az a tény is, hogy a jelentős magyar képzőművészek úgy érzik, nem maradhatnak le a kétévente jelentkező szemléről. Az idén harmincnyolcadik alkalommal megrendezett kiállítás mindenkori célja, hogy bemutassa a kortárs magyar képzőművészeti törekvéseket, a hazai táblaképfestészetről, grafikáról és plasztikai törekvésekről nyújtson átfogó és hiteles képet.

A szabadbeadásos rendszer mellett ebben az évben is felkérték a legnevesebb  magyar képzőművészeket, hogy részvételükkel emeljék a nívós seregszemle fényét. Többek közt ef Zámbó István, Fajó János, feLugossy László, Ilona Keserü Ilona, Popovics Lőrinc, Serényi H. Zsigmond, Szüts Miklós, Váli Dezső, Vojnich Erzsébet adott be alkotást a május 20. és július 16. közt látogatható tárlatra.

Nátyi Róbert a sajtótájékoztatón elmondta, az elmúlt évek szellemében történt a válogatás és a kiállítás rendezése is. A műveket stilárisan csoportosította, a palota első szintjén kaptak helyet a nonfiguratív, avantgarde alkotások, a második szinten pedig a figuratív művek.


A XXXIX. Nyári Tárlat nyilvános megnyitóját május 20-án, szombaton 15 órától tartja a REÖK. Az eseményen köszöntőt mond dr. Solymos László, Szeged Megyei Jogú Város alpolgármestere, a kiállítást pedig Juronics Tamás Kossuth-díjas koreográfus nyitja meg. A megszokottak szerint most is ezen az alkalmon adják át az elismeréseket a Nyári Tárlat díjazott alkotóinak.  

Ambrus

Czeglédi Ambrus Máté

Czeglédi Ambrus Máté vagyok, jelenleg az SZTE TTIK Környezettudományi mester szakos hallgatója. Mindig is érdekelt a sajtó világa, így már egyetemi éveim alatt kipróbálhattam magam karom hivatalos lapjánál, mint cikkíró, később pedig főszerkesztőként. A médiával jelenleg csak hobbiként foglalkozok, de az írásban mindig is örömömet leltem, így kapva-kaptam a lehetőségért, hogy a DailySzeged szerkesztőségébe kerülhessek. Remélem, hogy sokáig a DailySzeged csapatához tartozhatok majd, és cikkeimmel kiegészíthetem a DailySzeged palettáját valami újjal.