A fent említett jégtakaró a Kelet-Antarktiszon elhelyezkedő Totten jégtakaró a legnagyobb egybefüggő képződmény. 2016 amúgy sem volt eléggé borzalmas, még az újév előtt bejelentették: OLVAD. NAGYON ÉS GYORSAN.

Science Advancesban közölt cikket egy többnemzetiségű kutatócsoport publikálta, méréseik szerint egy viszonylag meleg óceáni áramlat zúg be a jégpáncél alá. Nagyjából 220000 köbméter/másodperc sebességgel "csordogál" a víz a jégtakaró alá, ami elegendő ahhoz, hogy kb 73 MILLIÁRD TONNA olvadjon el belőle évente.

A probléma nem az olvadás önmagában, hanem az, hogy ez az olvadás közvetlenül okoz majd tengerszint emelkedést. A nagyjából Spanyolország méretével megegyező jégdarab 3,5 méteres emelkedést okozhat.

Nem csak a viszonylag meleg vizes alámosás a probléma... A víz savassága és a légkör széndioxid-szintje is megfelelő ahhoz, hogy még nagyobb katasztrófa történjen. Jelenleg egy viszonylag lapos kőágyon nyugszik ez a jégtakaró. Mint ismeretes, a jég elég csúszós,közben ennek a szóban forgó jégdarabnak még alá is mos egy kis savas meleg víz... Nem nehéz kitalálni, hogy ennek előbb vagy utóbb az lehet a következménye, hogy a jég belecsúszik az azt alámosó vízbe.

Köszönjük 2016, elég volt belőled.
Forrás

Képforrás

Ambrus

Czeglédi Ambrus Máté

Czeglédi Ambrus Máté vagyok, jelenleg az SZTE TTIK Környezettudományi mester szakos hallgatója. Mindig is érdekelt a sajtó világa, így már egyetemi éveim alatt kipróbálhattam magam karom hivatalos lapjánál, mint cikkíró, később pedig főszerkesztőként. A médiával jelenleg csak hobbiként foglalkozok, de az írásban mindig is örömömet leltem, így kapva-kaptam a lehetőségért, hogy a DailySzeged szerkesztőségébe kerülhessek. Remélem, hogy sokáig a DailySzeged csapatához tartozhatok majd, és cikkeimmel kiegészíthetem a DailySzeged palettáját valami újjal.