82 védett növényfaj, 25.000 palánta és 255.000, ezek a számok írják le a program lényegét. Németh Anikó, a Füvészkert igazgatója beszélt az SZTEinfo-nak a programról.

A 67millió forintos összköltségű projektben "Fokozottan védett növényfajokat szaporítanak" a Körös-Maros Nemzeti Park 160 hektárnyi területén. A pályázatban érintett 52 regionálisan veszélyeztetett és 16 védett faj, mint például  csuklyás ibolya, pusztai meténg és szennyes ínfű is.

A projekt során az SZTE Füvészkertjében szaporítás fog történni, majd az őshonos fajokat kitelepítik. A Kitelepítést olyan helyeken végzik el, melyek korábban szántók voltak. A program ritka löszgyepi növényfajok természetes állományainak megerősítése oly módon, hogy természetes löszgyepekhez hasonló élőhelyfoltokat alakítanak ki.

A pannon löszgyep hazánk legösszetettebb szerkezetű területe, ahol kifejezetten érdekes és fajgazdag növénytársulások jöttek létre.

Komoly és összetett feladat vár Németh Anikóra és csapatára:

-A munka első lépése a szaporítóanyag beszerzése, amely a természetben élő növényekről maggyűjtéssel történik. Ez azt jelenti, hogy az előzetesen már kijelölt beültetési helyszínek legfeljebb 30 kilométeres körzetéből a listában szereplő növényfajok egyedeit termésérésük idejében felkeressük és magokat gyűjtünk róluk. A következő fontos munkafolyamat a magvetés, melyet az adott faj igényeihez igazodva ősszel vagy tavasszal végzünk. Ha egy fajról még nincs ilyen jellegű információ, akkor vetési kísérleteket állítunk be, hogy megtaláljuk a csírázásához szükséges ideális körülményeket és időszakot. A sikeres magvetést követően a csíranövényeket felneveljük. Ez az úgynevezett ex situ, azaz élőhelytől távoli szaporítás. A palántákat a kiültetésig a Füvészkertben tároljuk. A kitelepítések több szakaszban, előreláthatóan főleg az őszi időszakokban zajlanak majd.


Képforrás

Ambrus

Czeglédi Ambrus Máté

Czeglédi Ambrus Máté vagyok, jelenleg az SZTE TTIK Környezettudományi mester szakos hallgatója. Mindig is érdekelt a sajtó világa, így már egyetemi éveim alatt kipróbálhattam magam karom hivatalos lapjánál, mint cikkíró, később pedig főszerkesztőként. A médiával jelenleg csak hobbiként foglalkozok, de az írásban mindig is örömömet leltem, így kapva-kaptam a lehetőségért, hogy a DailySzeged szerkesztőségébe kerülhessek. Remélem, hogy sokáig a DailySzeged csapatához tartozhatok majd, és cikkeimmel kiegészíthetem a DailySzeged palettáját valami újjal.