A vékony, kecses gepárd is kihalófélben van, egy új tanulmány szerint már csak 7100 példány él a világ leggyorsabb állatából.

A tanulmány szerzői azt szeretnék, ha a gepárdot áttennék a veszélyeztetett állatfajok közé. A ma élő gepárdok fele egy olyan csapat tagja, amely Afrika déli részén él, ennek a populációnak az élőhelye hat országot ölel fel.

Ázsiában gyakorlatilag kihaltnak tekinthető a gepárd, talán ötven példány élhet a vadonban, Iránban. Mivel a gepárd egészen nagy területen él, messze a védett területeken kívül is elmerészkednek. A tanulmány szerint élőhelyül 77 százaléka esik kívül a védett övezeteken.

Ezeken a területeken azonban az emberek gazdálkodnak, a gepárdok zsákmányait levadássza az ember, így nem marad a ragadozóknak élelem. Zimbabwéban például az elmúlt 16 évben 1200-ról 170-re csökkent a gepárdok száma. És ez a földművelés alá vont területekkel magyarázható.

A gepárdokat fenyegető változások sokáig észrevétlenek maradtak, mivel az állat rejtőzködően él és nehéz információt gyűjteni róla. A Zoological Society of London egyik kutatója, Sarah Durant azonban azt állítja, hogy sokkal sebezhetőbb helyzetben van a faj, mint azt korábban gondolták.

A másik veszélyt a gepárdokra a kölykök illegális kereskedelme hozza. A kölykökért akár tízezer dollárt is adnak a feketepiacon, az elmúlt tíz évben 1200 kicsi gepárdot próbáltak kicsempészni Afrikából. 85 százalékuk nem élte túl az utazást.Index.hu

Képforrás

Ambrus

Czeglédi Ambrus Máté

Czeglédi Ambrus Máté vagyok, jelenleg az SZTE TTIK Környezettudományi mester szakos hallgatója. Mindig is érdekelt a sajtó világa, így már egyetemi éveim alatt kipróbálhattam magam karom hivatalos lapjánál, mint cikkíró, később pedig főszerkesztőként. A médiával jelenleg csak hobbiként foglalkozok, de az írásban mindig is örömömet leltem, így kapva-kaptam a lehetőségért, hogy a DailySzeged szerkesztőségébe kerülhessek. Remélem, hogy sokáig a DailySzeged csapatához tartozhatok majd, és cikkeimmel kiegészíthetem a DailySzeged palettáját valami újjal.