Az amerikai csapat olyan fémet (fém-oxidot) talált, ami az elektromosságot kiválóan vezeti, de emellett a hőt nem. Ez pedig elég fura dolog. Eddig az volt az alap, hogyha valamilyen fém vezet elektromosságot, hőt is kell neki tudni vezetnie.

A Wiedemann-Franz törvény szerint, ha egy anyag jól vezeti az áramot, jól fog hőt is vezetni és ennek az ellentéte is igaz. Azaz, ha valami nem vezet jól elektromos áramot, a hővezetése sem lesz valami jó. De ez már nem olyan törvény-szerű, mint eddig gondoltuk.

Egy amerikai csapat a vanádium-dioxid (VO2) fémes változatát vizsgálta, mert már eddig is voltak különleges tulajdonságai a hőmérséklet függvényében. Például 30 Celsius fok környékén átlátszó, de 60 fok körül már elkezdi visszaverni az infravörös sugárzást. Ami ugyan a mi szemünk számára érzékelhetetlen, mert a látható fényt még mindig átengedi, de ennek a tulajdonságnak nagy szerepe lehet a jövőben.

A Berkely egyik laboratóriumában vizsgált anyag teljesen váratlanul kezdett el viselkedni. Elkezdték figyelni a kristályokat, miközben elektromosság futott át rajtuk és azt vették észre, hogy tízszer rosszabbul vezeti a hőt, mint a benne folyó áramot. Ilyet soha nem látott még senki. A kutatók szerint a szabadon mozgó elektronok – azaz maga az elektromos áram-, eléggé szabályosan „folyt” a vanádium-vezetőben, ellentétben a többi fémes vezetővel, amelyekben majdhogynem össze-vissza pattognak az elektronok. Ezért is melegszenek fel a fémek, mikor elektromos áram megy rajtuk keresztül. És ezét nem melegszik fel a szóban forgó anyag.

A Scienceban publikált eredmények alapjaiban változtathatnak meg nem egy elméletet, és a környezetvédelemben is komoly szerepet játszhat ez az érdekes tulajdonságú fém-oxid.


Képforrás

Ambrus

Czeglédi Ambrus Máté

Czeglédi Ambrus Máté vagyok, jelenleg az SZTE TTIK Környezettudományi mester szakos hallgatója. Mindig is érdekelt a sajtó világa, így már egyetemi éveim alatt kipróbálhattam magam karom hivatalos lapjánál, mint cikkíró, később pedig főszerkesztőként. A médiával jelenleg csak hobbiként foglalkozok, de az írásban mindig is örömömet leltem, így kapva-kaptam a lehetőségért, hogy a DailySzeged szerkesztőségébe kerülhessek. Remélem, hogy sokáig a DailySzeged csapatához tartozhatok majd, és cikkeimmel kiegészíthetem a DailySzeged palettáját valami újjal.