Az SZTE Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszéke négy éve vesz részt a Nemzeti Agykutatási Programban, amelynek első fázisa idén ér véget, azonban a kutatók fontos tudományos ismeretekre tettek szert: olyan idegsejttípust fedeztek fel, amely nagyon különösen kommunikál a társaival - írja a szeged.hu.

Tamás Gábor, a kutatócsoport vezetője elmondta, hogy ez az egyetlen idegsejt fajta, ami erre alkalmas.


Ez nagyon sok olyan tulajdonsággal ruházza fel, ami váratlan és még felfedezetlen, többek között azt sem tudjuk, hogy a főbb emberi viselkedés paradigmákban ez a sejt hogyan vesz részt pontosan

 - mondta a kutató.

Az agykutatók magyarázatot szeretnének találni arra, hogy miért különleges az agykéreg, és hogy mitől jobb a mi memóriánk, mint az állatoké. Az emberi specializációt a sejtműködés szintjén tanulmányozzák: azt vizsgálják, hogy az emberi idegsejtek hogyan kapcsolódnak össze egymással, és hogyan működnek az emberi idegi hálózatok.

Tamás Gábor kiemelte, hogy az elmúlt 20 évben nem sikerült olyan gyógyszereket fejleszteni, amelyek az állatmodellekben működtek és kezelték is az állatokban talán megfigyelhető pszichiátriai betegségeket, mivel azok az emberi kipróbálások alkalmával elbuktak.

A legfőbb cél a gyógyszerfejlesztés

Elsősorban az epilepsziás betegeknek, valamint az alvászavarra és memóriafejlesztésre szolgáló készítmények megtervezéséhez tudnának háttérsegítséget nyújtani.

A Nemzeti Agykutatási Program ugyan véget ért, a kutatások azonban tovább folytatódnak, hiszen újabb forrásokat kaptak a munkájukhoz. 

Kép: szeged.hu


R%c3%b3zsa2

Seres Rózsa

Mindig is érdekelt a média világa, a középiskola befejezését követően pedig a televíziózás világában is kipróbálhattam magam. Szerkesztő-riporterként leginkább a kulturális témák érdekeltek; miután pedig a bölcsészkarra kerültem, az egyetemi rádió újraindításából is kivettem a részem. Úgy gondolom, hogy a mai világban fontos, hogy a dolgok valódi arcát mutassuk, és törekedni fogok arra, hogy az olvasók továbbra is megbízható forrásként tekintsenek az oldalra.