VÉLEMÉNY.  Kétszer megnéztem az MTI hírének első bekezdését, mikor eljutottam odáig, hogy kopteres Tóni szerint minket fiatalokat kellene az apolitikusság elefántcsonttornyából kirángatni. Először azt hittem, rosszul olvastam, és azt hittem, végre belátta, ők nemigen látnak sokat a "népből" (hogy ők is megértsék: a kisemberekből), köztük, belőlünk, diákokból, különben nem tették volna 2012-ben jó részt fizetőssé a felsőoktatást, a közoktatást nem vernék szét úgy, hogy az a PISA-felméréseken már számokkal is látszik (na nem mintha ez illiberál unortodoxiában érdekelne bárkit is), nem vennék el a lehetőségeinket a demagóg (ide most Gulyás Márton vlogjának friss részének hatására nem populistát írtam) szavazatszerzés céljából, és még sorolhatnám.

Kedves Antal. Ön óriási tévedésben van. Most arról ne is beszéljünk, hogy mekkora pofátlanság elefántcsonttoronyról beszélni egy helikopterből kiszállva a többek között Önök miatt csóró fiatalok kontextusában (már olyanok, akik épp nem Bahreinben csokoládéznak), kábé mint amikor az éhező gyerekeket elhívták egy luxus-PR vacsorára kamerák előtt lúdgégére és joghurt tortára.

De lépjünk is tovább. Kedves Antal. Jelezném, a diákok egy jelentős része nem apolitikus, ha mégis, akkor az nagyrészt az Önök felelőssége. Az Önöké, akikbe most nem csak a Fideszt, hanem az MSZP-től a helyi Török Márkokig mindenkit beleértek, aki hozzájárult, hogy a politika lehetőleg jótékony távolságba kerüljön az egyszeri embertől, és az ne akarjon a négy éventi választásokkor lekenyerezett ikszen kívül semmibe se beleszólni. Elérték ezt azzal, hogy a politikát iszonyú gyűlölködő acsarkodássá tették, sőt, az ellenszenves politikusok anit-imázsát még erősítették is az olyan kommunikációval, mint:

"Magyarország jobban teljesít: feleannyi politikus"

(Igen, így adták elő a parlamenti összetétel tovább torzítását. Marketing.) Persze amikor már kellett, el tudták úgy adni a saját üzenetüket, hogy az emberek ne politikaként, hanem "nemzeti ügyként" tekintsenek az aktuális kormányzati kommunikációs fogásokra, de itt is a végletekig leegyszerűsített üzenet és az egyszerű cselekvésre való agitáció volt a középpontban - és persze, hogy Önökre - hasonlóan egy átlagos tévéreklám átlagos intelligens mosóporához - mindenképpen szüksége van mindehhez a magyar embereknek, eszükbe ne jusson felsőbb utasítás nélkül bármit is cselekedni.

De kedves Antal, ha mindezt provokációnak szánta, nem jött be. Ugyanis az az igazság, hogy súlyosan téved, ha azt hiszi, hogy a fiatalok apolitikusak. Rengeteg fiatal van, aki nem az. Emlékszik még a 2012-es diáktüntetésekre? Na, akkor azért merészség lett volna egy ilyet lenyilatkozni. De mára sem sikerült mindenkit elkedvteleníteni, vagy elüldözni az országból (vö.: az utolsó kapcsolja le a villanyt). Vannak önszerveződő diákközösségek, vannak aktív helyi DÖK-ök, vannak egyénileg is aktív diákok, mint mondjuk Bendegúz volt az ODP-n, és vannak komplett diákszervezetek is, mint a Független Diákparlament, aki még a mai napig próbálja hitelesen eljátszani a naív jóhiszeműt, és újra meg újra bekopogtatni magukhoz egyeztetésre. Na ja. Nem csak azért mondom ezt, mert ez utóbbinak pont én lettem most az egyik szóvivője, hanem miután önök magasról tesznek a fiatalok mindennemű véleménykifejtésére,

ezután arról beszélni, hogy mi vagyunk apolitikusak, több mint pofátlanság. 

Önök azok, akiket nem érdekel a fiatalok véleménye, lényegében semmilyen módon, sosem. Néha folytatnak látszategyeztetéseket "velünk" (Fenét velünk!) az Országos Diákparlament nevű 3 évente megtartott állami Benny Hill-show-n, hogy aztán találjanak valami balekot, aki jópofizik magukkal a királyi tévének egy sajttáj erejéig örülvén, hogy szerepel. Majd a valódi diákok valódi véleményét visszadobják azzal, hogy kérem szépen, itt már van egyeztetés.

Ha valaki mégis meg meri mondani a véleményét, azokat a fiatalokat (demokratákat) saját házi sajtójukban járatják le aljas és undorító stílusban. Nem érdekel senkit az elvesztett sajtóper, sem a totális logikai ellentmondás (egyszer az FDP-nek túl profi a honlapja, másszor meg azon szőröznek, hogy elírtam egy karaktert a főoldalon), a lényeg a besározási kísérlet – a hangsúly az utóbbin van, mert minden izzadság ellenére sem nagyon sikerült, elég csak a komemnt szekció nagy részét átfutni a saját oldalukon!

Vicces, hogy a miniszterelnököt sem érdekli már a Fidelitas, de lépjünk túl ezen. Nagyon érdekes volt számomra, amit Ön idézett tőle távollétében, miszerint nincsenek elveszett generációk, csak "csendesebbek" és "hangosabbak".  Na, igen. Ez tutira nem igaz. Egy generáción belül van jelen mindkettő. Kérdés csak az (csak részint költőien), hogy mikorra jut túlsúlyba ez az utóbbi. És mikor jut el Rogán Antal tudatáig, hogy a fiatalok (demokraták) valójában nem olyan apolitikusak, mint azt hitték?

"A csendnek hangos a vége".


A képet a méltán híres PestiSrácokról kölcsönöztem.