Meghökkenve ültünk tegnap a képernyők – ki a TV, ki a számítógép – előtt, hiszen a TV2 megint túlteljesítette az aznapi feladatát. A Tényekben bemutatott, hajléktalanokról szóló anyag ugyanis minden szempontból kiütötte nálunk a biztosítékot.


Az Andy Vajna irányítása alá tartozó csatorna a Blaha Lujza téri aluljáróban élő emberekről állított össze egy gusztustalan riportot, amellyel valószínűleg a magyar kereskedelmi televíziózás eddigi mélypontját is elérték. A riporter nem keresett válaszokat, nem arról kérdezte az ott élőket, hogy miért kerültek az utcára, és nem mutatott rá a manapság nagyon is jelenlévő társadalmi probléma hátterére sem.


Az, hogy egy riporter ezt a feladatot kapja, már önmagában is elkeserítő, az pedig már csak a hab a tortán, ahogy ezt az egészet "tálalták és elkészítették". Semmi utánajárás és érdeklődés nem történt, csakis egyféle nézőpontot láthattunk, azt, amit a készítők akartak "elénk tenni". 


Ezzel szemben az RTL Klub Híradójában ma egy olyan anyagot láthattunk, ahol (ugyan nem mondták ki), de a TV2 tegnap esti riportjának valódi hátterét mutatták be.


A „Több együttérzés kellene” című riportjukban ugyanis nem arról kérdezték a hajléktalanokat, hogy mikor fürödtek utoljára (ami még most is aljas, gusztustalan és undorító húzás), hanem arra keresték a választ, hogy mi miatt kerültek az utcára. A megkérdezettek történeteiből pedig egyértelműen kiderül, hogy sokkal könnyebben válhat valaki hajléktalanná, mint ahogy azt mi egyébként gondolni szoktuk.

Egy válás, egy egészségügyi vészhelyzet miatt felvett hitel (sajnos már ez sem ritka), megromlott családi helyzet, hirtelen munkanélküliség, és még sorolhatnánk az okokat… ezek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy valaki egyik percről a másikra, könnyedén az utcára kerülhessen. Nem egyszer hallottunk már ilyenről, tényleg van ilyen, mint ahogy ez a 444.hu egyik régebbi riportjából is kiderül:Az RTL Híradójában a szakértők véleményére is kíváncsiak voltak, így többek között az az Iványi Gábor is megszólalt, aki amellett, hogy az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője, a tegnapi Tényekben is látható volt. Iványi elmondta, hogy a hajléktalanok körüli probléma már nem újkeletű dolog, hiszen évről-évre egyre több támogatást vonnak el ettől a szférától, pedig a kormány nagy költekezésébe biztosan beleférne ennek a problémának a megoldása is.Iványi Gábor két megszólalása között egyébként csupán annyi volt a különbség, hogy míg az RTL munkatársai valóban megkeresték, addig a TV2-nél csak egy évvel ezelőtt készített interjú részletét vágták be (természetesen az érintett megkérdezése és hozzájárulása nélkül).  


(Az RTL Klub riportja a Híradó 22. percétől láthatóa Tények által készített anyag pedig itt található.)


R%c3%b3zsa2

Seres Rózsa

Mindig is érdekelt a média világa, a középiskola befejezését követően pedig a televíziózás világában is kipróbálhattam magam. Szerkesztő-riporterként leginkább a kulturális témák érdekeltek; miután pedig a bölcsészkarra kerültem, az egyetemi rádió újraindításából is kivettem a részem. Úgy gondolom, hogy a mai világban fontos, hogy a dolgok valódi arcát mutassuk, és törekedni fogok arra, hogy az olvasók továbbra is megbízható forrásként tekintsenek az oldalra.