A 2024-es budapesti olimpiai pályázatról már biztos, hogy az ország minden lakosa értesült: vagy azért, mert elhiszi, hogy ez jó lesz nekünk, vagy azért, mert kíváncsi volt, és utána nézett a pontos adatoknak. Ráadásul már azt is tudjuk, hogy Orbán Viktor nagyon szeretné megnyerni a rendezési jogot.


Na, de most nem is ez az érdekes, hanem az, hogy az Európai Unió hivatalos lapjában, a szerdán megjelentett közlemény szerint a Budapest 2024 Nonprofit Zrt.


nettó 1 491 495 000 forinttal megemeli az olimpia budapesti pályázat elkészítéséhez szükséges külső szakmai tanácsadói feladatok ellátására fordított összeget.


Jól látják, ez nem elírás:


az eddig is érthetetlenül magas, 5 762 847 242 forintból most 7 254 342 242 forintnyi kiadás lett.


Az indoklás szerint pedig „a felek a nemzetközi sportszövetségek és a NOB előre nem látható követelményeiből, valamint a római olimpiai pályázat (előre nem látható) visszavonásából eredő többletfeladatokra tekintettel megemelik az eredeti megbízási díj összegét.”


Az egészen elképesztő indoklás szerint tehát az előre nem látható körülmények és a római pályázat visszavonása miatt kellett az eddigi kiadásokat még jobban megnövelni.


Aki pedig ezt követően is elhiszi, hogy a rendezés jó lesz nekünk, és nem jár felesleges kiadásokkal sem, annak valóban érdemes lenne utána néznie a tervezett, és a valódi költségvetés különbségeire. Az összeg ugyanis már így is jóval több, mint amennyit megengedhetnének maguknak, ráadásul még az sem biztos, hogy szeptemberben Budapest nyeri el a 2024-es olimpia rendezési jogát. Akkor pedig joggal tehetjük fel a kérdést: milyen tanácsadásra is kell költeni több, mint hét milliárd forintot?


Kép: hungarianfreepress.com


R%c3%b3zsa2

Seres Rózsa

Mindig is érdekelt a média világa, a középiskola befejezését követően pedig a televíziózás világában is kipróbálhattam magam. Szerkesztő-riporterként leginkább a kulturális témák érdekeltek; miután pedig a bölcsészkarra kerültem, az egyetemi rádió újraindításából is kivettem a részem. Úgy gondolom, hogy a mai világban fontos, hogy a dolgok valódi arcát mutassuk, és törekedni fogok arra, hogy az olvasók továbbra is megbízható forrásként tekintsenek az oldalra.