Nem szabad etetni a vízimadarakat!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra hívja fel a vízparton tartózkodókat, hogy hagyják abba a vízimadarak etetését, mivel ez komoly veszélyt jelenthet az állatokra. A jó szándékú emberek gyakran nem érzékelik, hogy a vízimadarak etetése valójában felesleges, különösen nyáron, amikor a madarak könnyedén találnak elegendő táplálékot maguknak. Az etetés azonban tömegesen veszélyezteti és megbetegítheti az állatokat, és ezzel hozzájárulhat akár pusztulásukhoz is. Ez a probléma globálisan is ismert, és a hatóságok és természetvédelmi szervezetek világszerte próbálják kezelni.

Az MME közleménye szerint az egyesület arra kéri a parton sétálókat, strandolókat, kirándulókat és nyaralókat, hogy ne etessék a vízimadarakat semmilyen módon, még kacsaetető automatákból sem.

A vízimadarak életmódja és táplálkozási szokásai jelentősen különböznek a klasszikus téli etetőkhöz szokott énekesmadarakétól. Az etetésük számos okból káros lehet, például a túlzottan egysíkú és értéktelen táplálkozás súlyos betegségeket okozhat a madaraknál. Emellett káros hatással van a környezetre, a víz minőségére és az ökoszisztémára is, hiszen növeli a szervesanyag-terhelést és az elmocsarasodást.

Az etetés miatt a kiszórt táplálék sok patkányt vonz, amelyeknek szaporodását segíti elő. Az etetéshez szokott vízimadarak pedig ősszel sem vonulnak el, hanem inkább maradnak, ami megzavarhatja természetes mozgásukat és röpképességüket. A közlemény hangsúlyozza a vízimadarak védelmének fontosságát és arra buzdít, hogy hagyjuk őket saját, természetes táplálékhankintásukban.