Turizmus és vendéglátás a 2023-as nyár felénél

A Magyar Turisztikai Ügynökség csütörtökön bejelentette, hogy a turizmus jól teljesít a főszezon felénél. A nyár kezdetétől július közepéig mintegy 2,7 millió vendéget fogadtak a magyarországi szálláshelyeken, akik összesen több mint 6,7 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma 3 százalékkal nőtt, és a vendégéjszakák száma is meghaladja a tavalyi főszezon felét. A külföldi vendégek pedig már 16 százalékkal több éjszakát töltöttek el, és 28 százalékkal többet költöttek Magyarországon, mint tavaly ilyenkor. Augusztus végéig további 3,6 millió éjszakás foglalás érkezett a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba, melyek közül több mint kétharmaduk – 2,7 millió – vidéki szálláshelyekre vonatkozik – tette közzé a közlemény.

A pihenővendégek száma is nőtt, négy százalékkal haladta meg a tavalyit, idén 1,6 millió főt regisztráltak. A külföldi turisták száma is nőtt, közel 700 ezerrel több vendégéjszakát töltöttek Magyarországon, ami 14 százalékos növekedést jelent a 2022 júniusi adatokhoz képest.

Az időszak június elejétől július közepéig mérve a vendégéjszaka-forgalom a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint a tavalyi szintet meghaladja. Az egy napos látogatók száma is kiugróan nőtt, 33 százalékkal többen érkeztek. A külföldi turisták közül a legtöbb éjszakát német, cseh és lengyel vendégek töltötték Magyarországon.

A hazai turisták kedvenc úti célok Siófok, Balatonfüred, Hajdúszoboszló és Zalakaros voltak, míg a külföldi vendégek Hajdúszoboszló után Hévízt, Siófokot és Balatonfüredet preferálták. A szálláshelyek pedig 127,7 milliárd forint bevételt értek el a nyár első másfél hónapjában.