Új kiállítás nyílik Szegeden, a fekete házban

Szegeden új kiállítási egység gazdagítja a Kína-témájú kiállítások sorát. A Fekete házban megtekinthető lesz a kínai ferences misszióról szóló tárlat, ahol bemutatásra kerülnek a misszió során gyűjtött tárgyak kiválasztott darabjai: festmények, porcelánok, különböző használati és dísztárgyak, melyek megragadják a látogatók figyelmét.

A „Ferences misszió Kínában” című kiállítás a Szegeden bemutatott kína történelmi kiállítások harmadik elemét képezi. A tárlat visszarepít a 20. század első felébe, amikor magyar ferencesek egy missziós központot vettek át a kínai Huan tartományban 1929-ben. A missziós munka kihívásokkal teli volt a történelem viharai miatt, majd Mao Ce-tung hatalomra kerülése után, 1952-ben minden magyar ferences szerzetest kiutasítottak Kínából.

A missziót hét ferences rendtag indította el, akik rövid idő alatt elsajátították a helyi nyelvet, majd létrehoztak egy 2000 szavas magyar-kínai szótárt. Továbbá kórházat, árvaházat, iskolát és hitoktatóképző intézetet is működtettek. Munkájuk során számos használati és dísztárgyat gyűjtöttek, amelyekből Magyarországon kiállításokat szerveztek.

A Fekete házban megnyíló tárlaton ezeknek a kínai misszió tárgyainak válogatásával találkozhatnak a látogatók – a gyűjteményt jelenleg a szegedi ferencesek őrzik. A kiállításon láthatóak lesznek porcelán tárgyak, kínai lábbelik, hangszerek, számvetők és más érdekes használati eszközök. A kiállítás legkiemelkedőbb darabjait kétségtelenül a keresztény kínai festészet vezéralakjának, Chen Lukácsnak a festményei jelentik.

A kiállítás megnyitója július 28-án, pénteken 17 órakor kerül megrendezésre a Fekete házban.